Anneannemin dayısı(aslen dayı oğlu ama onu hep dayı bilip dayı demişler)Molla dayı dermiş ki "Şu çerçilerin pilavı gibi pilav yapmayı bilmiyorsunuz!"
İşte meşhur"çingene pilavı"o çerçilerin pilavı imiş.Köylere çerçiler gelirmiş ki hala geldiğide söylenir.Bu çerçiler kimi evden biraz bulgur,biraz kavurma,biraz soğan,biraz kuru sebze isteyip bunlardan pilav yaparlarmış.Malzemesi bol bir pilav olurmuş çerçilerin pilavı.Bu sebeptendir ki annem her yaptığında yada anneannem her yaptığında Molla dayının lafzını derler.Birşey daha söyliyeyim muhakkak şaşıranlar olucaktır.Bizde bu pilavı kahvaltı da çok severler ki bende çok ama çok severim kahvaltıda.En son teyze kızım Arzu ablamda yemiştim nefisti.O hatta kuru biberleri fazla parçalamadan atmıştı.
Malzemeler:
1 su bardağı bulgur
3 soğan(çok büyükse 1 de yeterli olur,soğanlar ufaksa 3)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates kurusu(toz halinde olan)
Bir miktar kuru biber
Bir miktar patlıcan kurusu
Kavurma
Kekik
Tuz
Acı toz biber
Kaynar su
Hazırlanışı:
Soğanları kavurun,biraz pembeleşince kavurmayı da ekleyip biraz daha kavurun.
Kavurma ile de yeterli kavrulunca soğanlar salçayı ekleyip 1-2 kere daha kavurup kuru biber ve kuru patlıcanları elinizle birkaç parçaya bölerek ekleyin.
Domates kurusunu,tuzu,aci toz biberinizi de ekleyin.
Son olarak bulguru da koyup yaklaşık 4-5 dakika bir kavurun.
Kavurduktan sonra şöyle üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin.Hatta biraz daha alabilirse suyu ekleyin.
Bulgurlar diriliğini kaybettiği an ocağın altını kapatın ve bolca kekik üzerine koyun.Fazla bekletmeden hemen servis edin.
1)Bu pilavın suyu herkes çorbasını içerken eklenir.Çorbadan sonra hemen servis edilir.Yani işin özü suyunu çekmesine izin verilmez böyle sulu yenir.
2)Kekik en önemli maddesidir.
3)Birde kavurma önem arz eder.Hakikaten kavurmadan kısma yapılmaz bu pilavda elinizi korkak etmeyin en azından bu pilavın lezzetine vakıf olabilmek için:)
Çok değişik bir pilavmış, aslında yemek de denebilir. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilen kısa zamada Arzu ablacığında hep beraber yememiz dileğiyle :)
YanıtlaSilCanim ellerine saglik degisik bir pilav afiyet olsun.
YanıtlaSilCanım yanlış mı anladım? Malzeme listesinde kavurma yok ama tariften sanki var gibi anladım. Ama bu pilav tam bana göre. Sulu sulu nefis görünüyor. Kuru sebzeyle de aram çok iyidir, acılı. Dönüp dönüp bakarım ben şimdi. Bu arada köylere gelen çerçicilerle ilgili annem de çok hikaye anlatır, ne güzel günlermiş.
YanıtlaSilCanım bende benzer hikayeler dinlemiştim..
YanıtlaSilAnneannenin memleketini merak ettim..:)
ellerine sağlık sevgiler
Ben niye görememişim ki? Zahmet verdim, sağol. Pilavı eşime de anlattım, hakikaten lezzeti belli. Bunu denemeliyim bir gün.
YanıtlaSilCahilliğimi mazur gör ama elaziz elazığmıdır...:)
YanıtlaSilBizimki biraz karışık canım dedem selanikli diğeri Antakya..:)
sevgiler
ilginç bir yemekmiş.ellerinize sağlık
YanıtlaSilıspanağa benziyor görünümü. ama ben yemiycem bu pilavdan, sen bana kestane reçeli yap.
YanıtlaSilBir de Ege'nin "çingen pilavı" vardır ama o pişirilmeden yapılıyor, aslında bir salata, çökelekli, salatalık ve domatesli. Pek güzel olur yemesi.
YanıtlaSilÇok değişik bir pilavmış,ellerine sağlık.Görüntü çok hoş tadınında güzel olduğuna eminim.Sevgi ve saygılarrrr...
YanıtlaSildeğişik bir pilav ellerine sağlık afiyetler olsun canım sevgiler
YanıtlaSilCanim,
YanıtlaSilbu güzel yemegin adini daha önce hic duymamistim, ama icerigine bakilirsa cok besleyici ve lezzetli birsey oldugu kesin, ellerine saglik diyorum.
Sevgilerimle
Eminim harika bir tadı vardır,ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilCanım pilav soğudu..:)
YanıtlaSilCanımız tatlı istiyor , bilesin...
sevgiler
Mmmmh pek bir lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık
YanıtlaSil