29 Eylül 2009 Salı

Püreli Mantar


Şimdi blogu açtım ne eklesem diye duruyordum,aslında bayramın 2.günü yapılan kahvaltıyla bu hafta pazar günü yapılan kahvaltıyı eklesem 2 güzel tarifte bu pazardan versem derken baktım bu Ramazan-ı şerifte hem evde hemde gelen misafirler tarafından çok sevilen benim  karışımlarımdan püreli mantarı ekliyeyim dedim.

Halbuki demin Işıl ablamın yorumunu görünce bayramdan da bahsedeyim(fotoğraflayamasamda) o kahvaltıyıda yayınlamak istesemde  bundan sonraki tarife kaldı inşAllah!
***
Püreli mantarı ilk yaptığım iftarda  abimin arkadaşı ailesiyle gelmişti ve abimin arkadaşının kardeşi hiç mantar yememesine rağmen çok çok sevdi!
Sonra mutfaktayken bir ara abim geldi yanıma ve sofrada herşey güzel ama en en diyebileceğim bu mantar olmuş dedi.
Bunlar onların yorumları ki bugünde okuldan gelir gelmez tepsiye yayarak yaptım gene evde olan misafirlerimiz çok çok beğenip tarif istedi o şekilde fotoğraflayamadım ama öylede tarif edeceğim istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
***
Püreli mantar:

Malzemeler:

1 kilo mantar(büyük boy seçmeye çalışın çanak kısmı lazım olduğu için)
Zeytinyağı
Tuz

Püre için:
Patates orta boy 6-7 tane takriben
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Üzeri için kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Öncelikle tavsiyem kültür mantarının yıkanmamışı hani ateşte pişirmek için alınanı tercih etmeniz onlarla daha iyi oluyor.Mantarların o sap kısmını çıkarın dikkatli bir şekilde ve güzelce yıkayın dikkat edin o çanak kısımları parçalanmasın.Sonra borcama dizin ve fırça yardımıyla çanaklarını zeytinyağıyla yağlayıp fırına verin ve mantarları pişirin.O sırada patateslerinizi soyun ve rastgele şekilde doğrayıp haşlayacağınız tencereye koyun üzerine göz kararı tuz ekleyip biraz su koyup haşlamaya bırakın.Patatesler haşlandıktan sonra ocaktan alın ve o sıcaklıktayken tereyağını ekleyip ezecekle ezin ve ardından karabiber ve sütüde ekleyin.Püre hazır olduktan sonra fırında pişen mantarlarınızın üzerine krema sıkacağıyla sıkın ardından üzerine kaşar rendeside ekleyip fırına verin üzerleri kzıarana kadar pişirin.



1)Kaşar rendesini püreli haliyle biraz fırınladıktan sonrada ekleyebilirsiniz ama püre biraz üstü kabuk bağlayacağı için rendeyi üzerinde tutmak zor olabilir.
2)Bu tarifi isterseniz mantaraları yıkayıp doğrayıp pişirir ve ardından püreyi üzerine yayarakta yapabilirsiniz amma velakin böyle lezzetide çok farklı sunumuda hem şık hem çok leziz!
3)Birde püre için patatesim göz kararıydı benim o yüzden ortalama söyledim eğer gözünüze fazla gelirse azaltabilirsiniz.

22 Eylül 2009 Salı

Mutfak Havlusu 2'yi devirdi 3'üne girdi!


Elmas hanımın torunu,"mutfakta ömrü geçiyor"denen fatma hanımın kızı olmakla başladı mutfağa bağlılık sonrasında su akar yolunu bulur misali mutfak bizimde mekanımız oldu..Bunu 21 eylül 2007 de burayada taşımış olduk ve burdaki zamanımız da 2 seneyi devirdi..Her ne kadar yemek diye yola çıksakda güzel paylaşımlar,hoş insanlar ve zamanlarıda kabıma doldurdum..
***
Bu sene biraz ağır aksak ilerlesede blogta zamanlarım buna da şükür diyorum.Sağlıkla huzurla yeni tatlarla buluşmak,paylaşmak ve varolan lezzetleri de paylaşabilmek dileğiyle..

20 Eylül 2009 Pazar

Ramazan Bayramı!


Ramazan-ı şerifi karşılarken güzel sevinçtir insanın ruhuna düşen ama sonra buruk bir veda içini burkar neden bitti diye hatta teyzemin 11 yaşındaki oğlunun niye bitiyor diye ağlamasına sebep vericek kadar önemlidir bizler için amma velakin o burukluğa Rabbin verdiği güzel bir bayram sevinci hemen merhem olur ve onun telaşesi düşer insana..Dışarıdaki koşturmacalar evdeki tatlı telaş alır başını götürür insanı ve o gün gelir bayram sabahı erkenden uyanırsınız değişik bir huzur vardır insanın içinde hissederseniz bu bayram sabahıdır özeldir ve güzeldir duasıyla telaşıyla hazırlığıyla..


Rabbim daha nice güzel bayramları huzurlu,sağlıklı,duanın farkına vardığımız zamanlarda ve hissetmenin erdeminde yaşatmayı nasib eyler inşAllah!

Bayramınız mübarek ola...

13 Eylül 2009 Pazar

Ramazan-ı Şerif dostlarla başka güzel..


Ramazan-ı şerif misafirlerle daha başka oluyor,daha güzel oluyor..O sofrayı yetiştirme telaşlarından tutunda yapılan hazırlıkların yeterliliğine dair derin derin düşünmeleri tutun her açıdan özel ve güzel..
Çocukken misafirler gittikten sonra küçük bir depresifliğe bürünürdüm ki hala öyledir benim için çünkü o tad lezzet başka evet yoruluyorsunuz evet zor da ouyordur kimi için amma velakin kuru ekmekte olsa bal şerbette olsa paylaşılanı en evla olanı kesinlikle!
Bu sene elde olmayan nedenlerle misafir açısından daha sakin geçti geçen seneye göre amma velakin ona rağmen yaklaşık 5-6 davet oldu bu bizim için az olanıydı inşAllah gelecek senelerde daha da fazla misafirle paylaşırız nimetleri.
Bu sofrada İngilizce hocamın iftara geldiği günden..

Dalyan köfte&Pilav


Baklava yufkasından peynirli börek

  • Tarhana çorbası(Köy tarhanası)
  • Dalyan köfte
  • Pirinç pilavı
  • Püreli mantar
  • Baklava yufkasından peynirli börek
  • Çoban salata
  • Hurma
  • Güllaç

8 Eylül 2009 Salı

Malhitiye Çorbası

Bu çorbanın yapımıda ha yaptım yapıldım derken gecikti,tarifide aynen eklendi eklenicek derken gecikti:)
Yapacağım zaman evdeki çorbalar bitmek tükenmek bilmedi tarif içinse önden başka şeyler çıktı velhasıl sonunda eklemeye çalıştım kazasız sorunsuz inşAllah!
Çorbaya düşkünlüğüm zaten aşikare bir durum helede böyle sevdiğim bakliyatların birbirine girdiği tatlara ise hayranım ben çok sevdim bu çorbayı ve çok ama çok doyurucu ve bereketli!


Malzemeler:

4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 rendelenmiş havuç
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı kırmızı mercimek(sakın benim gibi çay bardağını taşıracak kıvamda doldurmayın:))
8 su bardağı sıcak su(2 su bardağı daha ekledim ayrıca)
Yarım çay bardağı pirin.
Yarım çay bardağı bulgur
25 gr.tereyağ
Kırmızı pul biber
Kuru nane
Kekik
Karabiber
Tuz


Hazırlanışı:

1)Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.Salçalar,havu. ve mercimeği ekleyip 3 dakika kavurun.Üzerine sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin.
2)Pirin,bulgur,tuz ve karabiberi ekleyip pişirmeye devam edin.Tereyağını küçük bir tavada eritip içine pul biber,nane ve kekik ekleyin.Bu karşımı çorbaya ekleyip karıştırın.Servis kaselerien paylaştırıp sıcak servis yapın.


Lezzet dergisi Eylül 2009

3 Eylül 2009 Perşembe

Bir sürü meyveden komposto

Aslında çorba tarifim hazır fotoğraflarım hazır yayınlyacaktım ama dün oruç halde pazarda ki meyveler beni iyice cezbedince eve geldiğim gibi onlardan karışık komposto yaptım birde frambuaz da bulunca pazarda(ki uzun zamandır bulamıyordum)altın bulsam o kadar sevinmezdim:)
Aslında herkes muhakkak denemiştir hatta daha iyi kompostolar şerbetler yapan vardır ama bazen bazılarını birbirine karıştırmaktan çekiniriz bende de dün oldu ama genede ekledim(mesela şeftali)ve gerçekten çok çok güzel oldu özellikle frambuaz çok baskın çıktı tatlaırn arasında ki herşeyden az az eklediğim halde!




Karışık meyveli komposto



Malzemeler:

Frambuaz

Mürdüm eriği

1 adet Şeftali

Böğürtlen

15-16 tane vişne

su

şeker



Hazırlanışı:

Suyunuzu tencereye koyun benimki yaklaşık 3-3,5 litre kadardı isterseniz daha da ekleyebilirsiniz.Su kaynayaınca meyveleri ekleyin ve şöyle 6-7 dak kadar birbirileriyle özleşmesini sağlayın sonrasında damak tadınıza göre de şeker ekleyin ve bir 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın soğumaya bırakın.Bizim gibi iftara yetişme derdine düşen hemen bardaklara koysun ki soğumaya dursun:)

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...