Sağolsun bizi harika ağırladı buradan da tekrar tekrar Allah razı olsun ondan da lezzetli tatlarıyla emeği geçen arkadaşlardan da..
1 su bardağı zeytinyağı
5 büyük boy soğan
Yarım demet maydonoz
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
Yarım demet reyhan
Tuz
Kimyon
Karabiber
Kırmızı pul biber
Urfa biberi(siyah isot)
Tarçın
Boy(baharat)
Çok az kekik
4 diş sarımsak
Şeker
Su
Kuru sebze(Patlıcan-Biber-Kelek kavun)
Kaynar su
Bu arada yeşil çizgili olanlar kelek,antepten gelmişti.
Hazırlanışı:
Soğanları doğrayın zeytinyağıyla güzelce kavurun,pirincinizide yıkayıp süzdürdükten sonra kavrulmuş soğanınıza ekleyin ve pirinçte eklenmiş soğan güzelce kavrulsun.Kavrulma işlemi bitince suyunu ekleyin bir taşım kaynayınca altını kapatın ardından baharatlarını da yeşilliklerini de ekleyin güzelce bir karıştırıp kapağını kapatın demlensin.Kuru sebzeleri de kaynar suyun içine atıp ağzını kapatın.Suyun içinde yumuşayan kuru sebzeleriniz doldurulmak için hazır olunca demlenen iç harcınızla sebzeleri doldurun.Doldurma işlemi bitince göz kararı tenceredeki dolmalarınıza kaynar su ekleyip ocağa alın(kimisi diri sever dediği için annem ölçü vermedi)eğer ki pişmediğini görürseniz az daha su ekleyin.
Annemin notları:)
1)Kelekle patlıcanı o kaynar suda birkaç su yıkayın tekrar bir miktar suyun içinde ocakta bir iki kaynama gelsin çünkü bu kuru sebzeler geç pişiyor.Aynı zamanda 3 ünü bir arada yaparsanız içleri doldurulduktan sonra patlıcan ve kelek ayrı pişirilsin.
2)Kelekle(Kavun)Patlıcanı o kaynar suda birkaç su yıkayın tekrar bir miktar suyun içinde ocakta bir iki kaynama gelsin çünkü bu kuru sebzeler geç pişiyor.3)Birde pişmeye yakın ocaktan alacağınız zaman 1 kaşık kadar zeytinyağı hafif gezdirin dolmaların üstüne parlak olmasını sağlaması için.
4)ıBu arada baharatlar kimisine fazla gelebilir istemediğini eklemeyebilir amma velakin gerçekten onlarla tadı nefis!
tazesinden cok kurutulmusu daha lezzetli gelmistir bana patlicanin ve biberin,bir tanecik aldim sahurda yemek icin
YanıtlaSilbereketli sahurlar
Kuru dolma ne vazgeçilmez lezzettir değil mi ?
YanıtlaSilSevgiler
ben bayılırım bu kuru dolmaya..şahane görünyor..ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNASIL GÜZEL GÖRÜNÜYOR BÖYLE.
YanıtlaSilÇOK HARİKALAR.
SEVGİLER.
Geçen sene bende patlıcan kurusu alıp yapmıştım. Sizinki daha güzel gözüküyor ama.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
biz Bursa da boyle sebzelerin kurutulmuşunu yakın zamana kadar pek bilmezdik şimdi okadar çok satılıyor ki nasıl yapıldığını tam bilmiyordum annenin verdiği püf noktalarına göre en kısa zamanda deneyeceğim,ellerine sağlık görüntü süper...
YanıtlaSilPatlıcanın tazesini yemem ama kurusunu severim :)) Burdakiler de harika görünüyor...
YanıtlaSilSizlere afiyet olsun canım, sevgiler...
Ah bayilrim kuru dolmaya... Ama buralarda dogru dürüst kuru malzeme bulmak zor. Biz de memleketteki hanimlarin maharetlerine bakarak yetiniyoruz.:)
YanıtlaSilEllerine saglik...
Canım ellerine sağlık nefis gözüküyor...
YanıtlaSilkelek hiç denemedim ama ben salatalık la yapıyorum:)
BAYILIRIM KURU DOLMAYA
YanıtlaSilkuru dolmalar harika gözüküyor, ellerine sağlık..hayırlı ramazanlar....
YanıtlaSiliadei ziyarete geldim ve dedmki ben daha önce nasıl görmedim bu bloğu ellerinize emeğinize sağlık arkadaş listemede ekliyorum szde eklerseniz sevinirim
YanıtlaSiliadei ziyarete geldim ve dedmki ben daha önce nasıl görmedim bu bloğu ellerinize emeğinize sağlık arkadaş listemede ekliyorum szde eklerseniz sevinirim
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Hiç yapmadım ama arkadaşımda yemiştim. Tadı çok ğüzel oluyor. Sevgiler...
YanıtlaSilBayılırım kuru dolmaya. Ama keleği ilk kez duyuyorum. Görüntüsü şahane tadı da şahanesir kesin :) Hazırlayanların ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilÇOK SEVERİM CANIM...
YanıtlaSilÇOK LEZZETLİ VE ŞIK GÖRÜNÜYOR CANIM ...ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK.
Merhabalar canim,
YanıtlaSilharika tarifleriniz, nefis istah acici tadlar var. Sunum ve fotolarda harika.
Zeytinyagili dolmalarda gözüm kaldi, patlican ve digeride sadece Kilis de yetisen gercek adi Tüylü Acur.
Kelek diye gecmissiniz onun icin ilgimi daha cok cekti, kelek kavunun olmamisidir, tüysüzdür. Bu sadece dolma ve Sihilmahsi diye tabir edecegim yemekler yapilan nefis Kilisin Tüylü Acuru. Belkide misafirliye gittiginiz ev sahibi Kilislidir. Veya bu acurlar her yerde satilabilir adini öyle kelek diye satiyorlardir.
Harika dolmasi olur, zaten görünüm de enfes, paylasimlariniz icin cok tesekkürler.
Keske buralarda olsada yesek demem geldi simdi::))
sevgiler....