17 Ağustos 2009 Pazartesi

Dut yaprağı dolması

Bu tarifte arşivde bekleme odası sakinliğinde duruyordu artık ramazan gelmeden boşaltalım.Yapıldığında tabağını eline alan diğerinden kaçar gibi yedi desem abartılı sayılmaz çünkü ben annemler yerken onlarınkinden de yediğimi biliyorum halbuki o an hepsata toktum ve kendim için ayırmıştım:)
Gerçekten çok leziz ve hafif oluyor muhakkak bilenlerde vardır.

Malzemeler:

Yarım su bardağı bulgur
250 gr dolmalık kıyma
2 soğan
Kimyon
Karabiber
Nane
Dereotu
Maydonoz
Kuru reyhan
2 diş sarmısak
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
Yarım tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı su

Üzeri için:

Yoğurt
Sarımsak
Tereyağ
Pulbiber

Hazırlanışı:

Dut yapraklarının körpe olanlarını tercih etmenizi en başta söyliyeyim önemli not!.Yapraklarınızı yıkadıktan sonra haşlayacağınız tencereye alın.Kaynamaya başlayınca 2-3 taşım kaynayınca hemen alın ve yaprakları verdiği yeşil suyun içinden alıp temiz suya birkaÇ kere sokup çıkartın o yeşil suyu iyice bırakması için.İç harcınıda etli dolmayı nasıl yapıyorsanız aynen öyle yapın az suda eklersiniz göz kararı,sonrasında etli yaprak sarmasını sarar gibi sarın ve tencerinize dizin.Üzerine çok aşırı olmayacak derecede su koyun çünkü etli dolma gibi sulu olmaması lazım eğer olduki pişmediğini farkederseniz gene az su ekleyip pişmesini sağlayın.Dolmanız pişip hazır olduktan sonra servis tabağına güzle dizin.Yoğurdunuza sarımsağını,tuzunu ekleyip hazır edin ve dolmalarınızın üzerine
dökün ardından tereyağını kızdırın ve ocaktan alınca içine biraz da pulbiber ekleyin ondan sonra dolmaların üzerine gezdirin.

Not:Yalnız yaprak beyaz dutun olamlı siyah dut olmaz asla!

20 yorum:

  1. Zeynepcigim nefis gorunuyor sarmalarin ellerine saglik.
    Bir arkadas'ta daha gormustum dut yapragi sarmasini, lezzeti yaprak sarmasi gibi mii merak ettim.?
    Dut yapraginin vucuda pek cok yararlarida varmis.
    Sizlere afiyet bal seker olsun canim
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Güzel olmaz mı hiç eminim nefistir. Ben kültürümüzde değişik yapraklarla sarma yapılması durumuna bayılıyorum. Ne yaratıcı kadınlarımız var.

    YanıtlaSil
  3. İlk defa duyuyorum canım...
    Ellerine sağlık eminim nefis olmuştur mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
  4. Ne yazık ki bir kere yemiş ve zor yutmuştum. O günden beri adını her duyduğumda bi tuhaf olurum:)

    Ama sen arşivi boşaltmaya başladın ya, ne diyim helal sana:)))

    YanıtlaSil
  5. İlk defa duyduğum bir tarif ama eminimki lezzeti yerindedir Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Denemek isterdim.Belki bayramda toplarım bi yerlerden,bakalım,kısmet:)

    YanıtlaSil
  7. dut yaprağını dolmasını denedim ama hiç tatmadım..eminim lezzetlidir..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. Hiç yemedim, süper görünüyor. Annenin ellerine sağlık Zeynep'ciğim.

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık çok iştah açıcı görünüyor.Afiyet şeker olsun...

    YanıtlaSil
  10. Zeynep hanım,gerçekten çok lezzetli ve hafif oluyor.Annenizin ellerine emeğine sağlık.
    Sizlerede afiyet olsun...
    sevgiyle kalın,
    http://www.meltemmutfakta.com

    YanıtlaSil
  11. slm bundan 16 sen önce yemiştim evet güzeldi ama yaprak sarmak bana zor geliyor her dut ağacı yeşillenmeye başladığında aklımdan geçer 15 yıldır hiç unutmadım onu elinize sağlık
    www.mugla48.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. Hiç tadına bakmadım Zeynep'ciğim...Değişik yapraklarla sarma yapılması ne kadar güzel..Afiyetler olsun tatlım..


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  13. Zeynepcim öncelikle güzel yorumların için çok teşekkür ederim.
    Annemde yapar böyle sarmalar,hatta ayva yaprağı ve kiraz yağrağı kullanırlar..Ama iç malzemelerini tam olarak bilmiyorum..bu dolma tam benlik olmuş.Anneme en kısa zamanda siparişini vermeliyim :))
    Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  14. merhaba blogunuzu ve dut dolmaısnı ilk duyusum ikiside çok hoş mutlaka deneyecegım bakalım nasılmış farklı tadları severım blogunuzuda ayrıca cok begendım yarışmada basarılar dılerım

    YanıtlaSil
  15. Merhaba. Gerçekten çok nefis görünüyor, ellerine sağlık. Kırşehir'deyken eltim de yaptı ve tadına bakabildim. Dut yaprağı bulabilirsem ben de denemek isterim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. canimcim cok lezzetli gorunuyor
    bende zaaten bulgurun oldugu herseye bayilan biri olarak
    bu goruntuye de bittim
    ellerin dert gormesin arkadasim

    kocaman sevgiler...

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  17. izine gittigimiz zaman kayinvalidemde cok yapar gercekten enfes bir tadi var zeynepcigim ellerine saglik sevgiler hayirli ramazanlar

    YanıtlaSil
  18. Ben küçükken annem de yapardı bu sarmadan. O günleri hatırlattı bana. ellerine sağlık Zeynepçim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. dut yaprağınındamı dolması oluyor görüntü 10 numara merak ettim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. zeynep muhteşem görünüyor..dut yapraklarının özel bir toplama zamanı oluyor mu acaba?ben de denemek istiyorum..

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...