2 gündür birşeyler yazmak için çabalıyorum cumartesi ve pazar ayağımın ağrısı elvermedi ama günlerdir içim içimi yiyor buraya notlar düşememek,mutfaktan taşan kokuları buralara ulaştıramamak canımı sıkmıyor değil ama haziranın ortasından beri atalet sarmış dört bir yanımı ılık bir ilkbahar esintisi gibi olanından..
yalnız 2 gündür kabında sıkıntının olduğu bir atalet var üzerimde,istanbula dönüşün yaramadığını fevkalade belli eden bir durum şu fotoğraflara bakmak bile orada olsam dedirtiyor,ama yaşadım bu sakinliği işte buda güzel diyebilmek için zorluyorum kendimi.
açıkçası sabah kalktım birşeyler karalamak için bilgisayarımdaki office programı gittiğinden beri yazmakta zor oluyor abimin bilgisayarında fotoğrafları hallettim hadi yazı derken olmadı-olamadı bir türlü,sabahın köründe birşeyler yazdım beğenmedim ki iyikide beğenmemişim çünkü demin birşey oldu Tijen ablanın sayfasını gezerken"Çay olsun,kurabiye olsun,dostluk olsun"yazısını okurken beni yazmaya teşvik eden yüzüme hafif ve güzel bir tebessüm bırakan bir hal oldu belkide ruhuma yansıtan bir ışığı oldu yazının kimbilir çünkü oda ekşi maya diyordu benimde geçen hafta tattığım köy ekmeklerinde olan gibi,geleneksel diyordu aynen geçen hafta birilerinin bizim için uğraşlarında gördüğüm şimdi yitmekte olan geleneksel misafirperver anlayış ve lezzetler..
ütopya gibi bir yerdi istanbula bir o kadar yakın bir o kadar uzak her ne kadar orayada şehirleş(ememenin)menin gazabı yavaş yavaş uğrasada olsun genede bozulmayan noktalar vardı ve bunu tatmakta güzeldi.
80'e merdiven dayamış birinin hiç üşenmeden ekmek mayalamasını ve 10 tepsiye yakın ekmeği hazırladığını görünce ağzından bugüne kadar hiç ah bile duyulmayaşınıda bilmek ve bunları bir araya toplamak kendimden utandırdı beni,herkesin misafir etme çabaları o büyük babaannenin günde 3 defa kendi bahçesine inip tamamen doğal,ilaçtan uzak ürünlerine bakması ve bizlerle paylaşması..
ne diyeyim saymakla bitmez uzar gider o yediğim ekmek,ateşteki zeytinyağlı taze fasulye,kendilerinin yaptıkları o mis gibi zeytinin abartacak boyutta yedirecek lezzete sahip olması,o bahçeden gelen tırtıklı ve harika lezzetli salatalıklar daha neler neler...
bu tepsi gibi bir sürü ekmek tepsisi vardı,o ateşi ekmekleri koyabilecek harlılığa getiren,o ekmekleri yapan,nüfusa göre yaşlı bizle kıyaslanınca bizden genç olan büyük babaannenin sayesinde.. malum çiçekçilik denince akla gelen yerlerden biri yalova ve yol üzerindeki herhangi bir camekandaki güller..
bunlarda kaldığımız köydeki kedilerden biri yavrusuyla hallerini görünce kızkardeşim için fotoğrafladım,akşam fotoğrafları hallederkende dedim bir fotoğrafı da senin için ekleyeceğim diye buda onun sevdiklerinden ee onun için fotoğrafladıysak eklemek gerekir değil mi.
gül bahçesinde böyle bir sürü gül vardı demet demet yerlere saçılanlar bile toplansa o bile yeter dedirtecek kadar hepsi biribirinden güzeldi.önce bu gülleri kokladık güzelliklerine bakıp şaştık bahçede sonra...ateş yakıldı öncesinde bahçeden yeni koparılan fasulye ayıklandı ve zeytinyağlı fasulye hazırlandı sağolsunlar hemen ateşe koydular ve lezzetini ömrüm boyunca unutamayacağım 2 tabak yedirten bu lezzeti tattırdırlar.
biter mi hiç?
biter mi hiç?
bitmedide ardından böyle kapalı şekilde lahmacunlar yapıldı sıcacık boş ekmekler de yapıldı ve sıcak sıcak yendi nefisti..
bir ara termalede gittik ama o göz suyu-mide suyu denen sular bu hale gelmiş çok yosunlanmış ve koku var ee insanoğlu yaşadığı alana neler yaptığını görmesse bu olur.
yosunlu görüntüsü değişik duruyordu ama bir yandanda üzücü.
***
2 paket krem şanti
2 su bardağı soğuk süt
1,5 pakete yakın burçak
1 su bardağı beyaz damla çikolata
3 adet şeftali
Yapılışı:
Şantiyi soğuk sütle karıştırın kıvamına gelince eğer biraz sulu görünüyorsa 10-15 dakika buzlukta bekletin.
Sonra bisküvileri kırın krem şantinin içine,damla çikolatayıda ekleyin,şeftaliyide soyup ve doğrayıp bu karışıma ekleyin.
Sonra kaşkıkla biraz karıştırın.
Bir kalıba yada ufak bir tepsiye streç film serin ve parfeyi kalıba boşaltın.
Buzluğa koyun ve bir gece bekletin.
bu güzel zamanlarında bu yol gibi bitmeyen bir şekilde olmasını dilerdim ama ömürde bir nefeslik ya yaşamdan aldığımız tatların hepside tadımlık belkide öylede olmalı,çünkü tatsızda gelebilirdi belkide...
***
ama bu yazıyı artık bir tarif vermeden kapatmamalıyım uzun bir ara oldu malum zaten bu güzelim parfeyi yayınlayacaktım yaptığım gün ama kısmet olmadı,kısmet bu güzelim yaşanmışlıkların ardından olmasındaymış bu tadı yapmama sebep olan güzel insan gibi.
Şeftalili Parfe
Malzemeler:
2 paket krem şanti
2 su bardağı soğuk süt
1,5 pakete yakın burçak
1 su bardağı beyaz damla çikolata
3 adet şeftali
Yapılışı:
Şantiyi soğuk sütle karıştırın kıvamına gelince eğer biraz sulu görünüyorsa 10-15 dakika buzlukta bekletin.
Sonra bisküvileri kırın krem şantinin içine,damla çikolatayıda ekleyin,şeftaliyide soyup ve doğrayıp bu karışıma ekleyin.
Sonra kaşkıkla biraz karıştırın.
Bir kalıba yada ufak bir tepsiye streç film serin ve parfeyi kalıba boşaltın.
Buzluğa koyun ve bir gece bekletin.
Hoşgeldin İstanbul'a, evine ve bloguna, mis gibi ekmek kokularıyla. Uzun zamandır özlettin kendini, bacağının ağrısını ise merak ettim, yoksa senin de benim gibi illet ve kronik bir bacak ağrın mı var? Kendine iyi bak, bir sürü tarif bekliyoruz senden, sevgiler...
YanıtlaSilhoş geldin safalar getirdin canım..
YanıtlaSilne kadar güzel günler yaşamışsın,bense her yaz olduğu gibi İstanbulumu bekliyorum,kimseler almasın diye:)
Parfende enfes görünüyor,tam bu sıcaklara ugun.Ellerine sağlık..
Zeynebim hoşgeldin artık iyice meraktaydım... O güzel yerleri bırakıp gelmek zordur tabi... Parfe nefis soğuk soğuk yemesi ne güzel olur... Ellerine sağlık sevgiyle...
YanıtlaSilZeynep'ciğim,
YanıtlaSilHoşgeldin sefalar getirdin. Ah o ekmekler yok mu o ekmekler, insanı baştan çıkarır onlar.
Merhabalar canim, hos geldin sefa getirdin, elin kolun da dolu dolu gelmissin, nefis tarifler mis gibi sacda börekler, buz gibi seftalili parfe hepside nefis olmus, ellerine saglik, sevgiler....
YanıtlaSiliyi ki atmıssın üşengeçligi üzerinden ne güzel bir yazı ve resimler paylasmıssın bizimle..her şey şahane görünüyor.slmlar
YanıtlaSilZeynep'ciğim,
YanıtlaSilBu yorumumun geleceğini umuyorum.
Önce hoşgeldin, sonra çok geçmiş olsun, kendine dikkat et. Ne güzel anlatmışsın yaşadığın güzellikleri. Parfe de enfes görünüyor, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
canım ne güzel bir tatil olmuş. bütün kareler birbirinden güzeldi. hoşgeldin ve eline sağlık!
YanıtlaSilayy canım ablam benim pisicikleri koymuş çok teşekkür ederimm kocaman öpüyorum seni.
YanıtlaSilparfe harika olmuştu ellerine sağlık ablacım.
YanıtlaSilSevgili Zeynep,
YanıtlaSilHarika bir yazı olmuş,resimlerini paylaştığın zeytinyağlı fasulye ve nefis ekmekler ekrana yutkunarak bakmama sebep oldu :)
Yazının sonunda ki serin parfeyide unutmamak lazım.
Bu arada çiçekçilik ne güzel bir iştir,değil mi? kucak dolusu güllere bayıldım.
yaşlanmamalarının sebebi doğal beslenmeleri ve çalışmaları olsa gerek, bizse otuzumuzda çökmüş durumdayız.allah yardımcımız olsun.
YanıtlaSilParfenin içinde yumurta olmamasına sevindim, ellerine sağlık.mutlaka deniycem.
slm cnm
YanıtlaSilsakin tatil istiyor bazen benim bu sene hareketli oldu
şeftatiliyi severim şimdi cnm çekti nefis görünüyor valla
öptüm
Hoşgeldin, ekmeklere ve beyaz güllere bayıldım, zeytinyağlı fasülyeyi de öyle güzel anlatmışsın ki, çok merak ettim.. Sevgiler..
YanıtlaSilOhhh ne güzel gezmişsin resimler harika Allah içine sindirsin parfede nefis görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilHOŞGELDİNNNNN
YanıtlaSilZeynep
Sefalar getirdin:)
ne gzüel paylaşmışsın ben deniz görüntüsüne ve güllere bayıldım,ekmekle parfeye de tabii hatta yemeğede
Odun ateşinde pişen ekmeğe,yemeye doyum olmaz
sevgiyle kal
Selam
YanıtlaSilİyi pazarlar, ziyaretine sevindim, çünkü böyle bir sitenin varlığından haberim yoktu. Bundan sonra takipçin olacağım. Şeftalili parfenin de tarifini aldım. Ellerine sağlık.
Senin parfede nefisssss olmuşşş.
YanıtlaSilmerhaba canım yaa..ne güzel anlatmışsın bir çırpıda okudum..keşke o ekmeklerden bende yeseydim fasulyenin tadına baksaydım..
YanıtlaSilkeşkeee..
ellerine sağlık parfede nefis olmuş tamda sıcaklarda harika olurdu..
haa bende tatlı getirdim sana feda olsun..denemek istersen çok az miktarda kadayıfla denemelisin.didikleyip yaprak şeklinde yayıp içini koyup sıkıca sarmalısın..istersen yumurtaya bulamadan az yağlanmış tepsiye sıralayıp az miktarda margarin yada tereyağ eritip tatlıların üstüne gezdirip fırında nar gibi kızarınca çıkarıp soğuk şerbeti dökmelisin böylede olur..
kocaman sevgiler sana.
ne güzel görüntüler bunlar ekmekler taze fasülye hele o güllere bayıldım çok güzeller..
YanıtlaSilŞeftalili parfende şahane olmuş canım ellerine sağlık..Güzel yorumun içinde çok teşkrler kocaman sevgiler..
zeynepcim güzel yerler gezmissin,zeytinyagli fasulye benim cok secdigim yemekler rasinda,ocakta pistigi icin tadi iki kat artmistir tadindan yenmez valla,ya gözlelemler gece gece karnim acikti birden neyse ben daha fazla agzimi sulandirmayayim .Parfe cok güzel olmus eline saglik canim
YanıtlaSilCanım hoşgeldin,çok güzel manzaralar getirmişsin, parfe harikaaa, ellerine sağlık..sevgiler...
YanıtlaSilHoşgeldin...Ne güzel anlatmışsın,eşimin dedesi yalovalı..Yalova'ye her sene bizde gideriz,geçen sene taze salatalık,fasulye hediye etmişlerdi bize de..Ya güller mis gibiii( hemde çok ucuz)...
YanıtlaSilAğrıların için geçmiş olsun....parfe de çok güzel,ellerine sağlık...
Zeytinyağlı taze fasülye ve ekmekleri nasıl canım çekti...
YanıtlaSilTatilde yaşadığınız güzelliklerin daim olması dileğiyle...
Canım güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Hamileliğimin son ayları senin de bahsettiğin gibi sıcak aylara denk geldi. Ama napalım yapacak bişey yok dayanmaya çalışıyorum. Bu arada parfe de bu nefisss görünüyor elciklerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Canım merhaba,bu güzelliklerden sonra elbette dönüş zor olmuştur,anıları bile yeter bir kış boyunca...
YanıtlaSilParfe de harika görünüyor, ellerine sağlık canım, sevgilerimle...
Haklısın Zeynep'ciğim. Kontrolümüzde olsun ya da olmasın, değişsin ya da değişmiş gibi görünsün,paylaşılsın ya da paylaşılmasın yaşadıklarımız bize ait ve biziz.
YanıtlaSilSevgilerimle.
Hoşgeldin...,
YanıtlaSilHepsi de birbirinden harika kareler,taze fasulye,güzelim tomurcuk güller...ve diğerleri...Yüreğine sağlık bu güzel paylaşımlar için...
sevgiler...
yorum yazdığımı sanıyordum:)
YanıtlaSilhoşgeldin Zeynepciğim, tatil dönüşleri hep zor oluyor, hele de ruhunu dinlendiren bir yerden dönüyorsan..
geçmiş olsun, inşallah geçmiştir ayağın...
parfe de nefis görünüyor, sıcak yaz günleri için ideal, ellerine sağlık...beyaz damla çikolatayı nerden alıyorsun, büyük marketlerde bulunuyormu? netten satan bir yere rastlamıştım ama stoklarda kalmamış...
en kısa zamanda eski tempona kavuşman dileğiyle:)
sevgiler...
Çok güzel bir hafta sonu diliyorum.
YanıtlaSilHoşça kalın.
Zeynepcim hoşgeldin..Resimlere ayrı ayrı, hayran hayran bakınıp durdum canımcım, süper tek kelimeyle..Parfe ise muhteşem, ellerine sağlık canım havlucum..
YanıtlaSilÖpüyorum kocaman..
Zeynep'ciğimmm,
YanıtlaSilÇok geç kalmış bir teşekkür borcum var sana:)) İçten kutlaman için çok teşekkür ederim canım, bu arada hoş geldin..
Sımısıcak sevgiler....
canım hoşgeldin cok guzel resimler guzel bir tatil gecirmissin. sevgilermle..
YanıtlaSilcanım zeynebim, hoşgeldin. ben aslında sana hoşgeldin dediydim diye hatırlıyrum acep içimdenmi dedim. :) çok güzel bir tatil olmuş fotoğraflar nefis.
YanıtlaSilsıcacık sevgilerimle..
www.misssgibi.com
Bana resimlerle oralari nekadar ozledigimi hatirlattin.Ben cok ozledim Yalovami sahili,pazari annemi babami kardeslerimi.......
YanıtlaSilEllerinize saglik.
Zeynepciğim cevabın için çok teşekkürler. Aynı yerden 2-3 sene önce elit'in damla çikolatasını almıştım ama açıkçası Ülker'in d. çikolatasının kalite ve lezzetini bulamamıştım, zaten içindekiler kısmında çikolatanın hammaddelerinden olan kakao yağı yoktu yerine bitkisel yağ yazıyordu. Şimdilerde kaliteyi yükselttiler mi bilmiyorum...
YanıtlaSilsevgiler...
canim hos geldin bloguna ne guzel gecmis tatilin inan anlatimindan ben yasamisim gibi hissettim:)
YanıtlaSilAllah hep boyle tatiller gecirmeni nasip etsin.
seftalili parfen nefis otesi olmus , tarifini aliyorum yaz bitmeden evlatlara yapayim bu sicaklarda nede guzel gider buzzz gib:)
ellerine emegine saglik canim
kucak dolusu sevgi ve selamlar
resmettikleriniz öylesine güzeldiki
YanıtlaSilhelede ekmeklere uzanıp alasım geldi...tşkr ederiz,hoşgeldiniz.
svglr NuNu
Hoşgeldiiinn,
YanıtlaSilGözüm gönlüm içim açıldı valla:)
Herşey heryer harika görünüyor canım,
Sevgiler
Şimdi İstanbul'da olmak vardı diyeni hepten boşa çıkarmışsın be Zeynep :)) Velakin hak verdim gittiğin yerleri görünce herşey harikaymış, parfe de öyle ;) Sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba tatilin çok güzel geçmiş. Ne güzel resimler bizlerle paylaşmışsın. Ayrıca şeftalili parfene bayıldım, çok güzel olmuş. Ellerine sağlık, tekrar ziyaretine gelirim inşalah... Sevgiler Nesrin
YanıtlaSilAvuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı, anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşen gönüllerden olabilmek dileğiyle...
YanıtlaSilMiraç kandiliniz mübarek olsun...
sevgiler...
NE KADAR ŞANSLISIN ARKADAŞIM BU TATİL YOĞUN STRESLİ HERKESE GEREK AMA MALESEF..KÜÇÜK MUTLULUKLARIN DEĞERİNİ BİL ..LÜTFEN..
YanıtlaSilBin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine, bin bir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, kandilin mübarek olsun...
YanıtlaSil