Evvel zaman içinde gider gelirken ömrümüz,bakarımki ben Zeytinyağsız salata yiyemez olmuşum bana o salata,salata gibi değilde tatsız tuzsuz bir şey olmuş…
Dahada önemlisi birgün hayalim Zeytin ağacı yetiştirmek o ağaçların yanıbaşında-dibinde yaşlanabilmek…
Yaa işte böyle zeytine dair baya bir sözcük çıkabilir devam edersem o yüzden Aysel ablanın mis gibi zeytin kokulu etkinliğine girizgahı kısa tutalım ve ona çok ama çok teşekkür edelim.
Aysel ablanın ve bu etkinliğe emeği geçen geçemeyen herkesin ellerine-yüreğine sağlık deyip sözü şu güzel nimetlere bağlayalım…
Etkinliğe benimde nacizane katkım 2 yemekle ki bu pırasanın benim için anısıda var birgün anlatırım inşAllah…Kuşüzümlü Zeytinyağlı Pırasa
Malzemeler:
1 kilo pırasa
2 havuç
Yarım çay bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
1 tatlı kaşığı Şeker
Yarım çay bardağından biraz fazla kuşüzümü
4 diş sarımsak
Yapılışı:
Zeytinyağla,havucu az bir suyla 10-15 dakika kadar pişirin.
Sonra doğranmış pırasalarınızı,minik minik doğranan sarımsakları,tuzunu ve şekerini ekleyin.
Sonra bir iki kaynama gelince pirincide üzerine gezdirirek ekleyin ve bir kere karıştırıp kısık ateşte bırakın ağır ağır pişsin.
Artık pişmesinin son aşamasında ise kuş üzümlerini üzerine gezdirip ağzını kapatın,takriben 2-3 dakika daha ocakta durduktan sonra kapatın ocağı.
Yer Elması
Malzemeler:
Yarım kilo yer elması
1 tane havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı pirinç
3 diş sarımsak
Yarım tatlı kaşığı şeker
Tuz
Dereotu
su
Yapılışı:
Öncelikle pırasadaki gibi havucu ve zeytinyağını suyla pişirin(yer elması çabuk piştiği için iyice pişmesi gerekiyormuş,annem öyle söyledi:)).
Sonra doğranmış yer elmalarınızı da ekleyin tencereye ve ardından doğranmış sarımsağı,tuzu vede şekeride ekleyin kısık ateşte pişsin.
Yemek pişerken pirincide ayrı bir yerde haşlayın sonra yemek pişince haşlanan pirincide üzerine gezdirin ve bir kere güzelce karıştırın(fazla karıştırırsanız çabuk dağılırlar).
En sonra yemeğin altını kapatıp ince ince kıyılmış dereotunuzu üzerine gezdirin ve kapağını kapatın.
Herkese afiyetler olsun.
Anneciğimin bir diyeceğide var,iki yemeğede limonu yerken sıkılıcakmış:)
Malzemeler:
1 kilo pırasa
2 havuç
Yarım çay bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
1 tatlı kaşığı Şeker
Yarım çay bardağından biraz fazla kuşüzümü
4 diş sarımsak
Yapılışı:
Zeytinyağla,havucu az bir suyla 10-15 dakika kadar pişirin.
Sonra doğranmış pırasalarınızı,minik minik doğranan sarımsakları,tuzunu ve şekerini ekleyin.
Sonra bir iki kaynama gelince pirincide üzerine gezdirirek ekleyin ve bir kere karıştırıp kısık ateşte bırakın ağır ağır pişsin.
Artık pişmesinin son aşamasında ise kuş üzümlerini üzerine gezdirip ağzını kapatın,takriben 2-3 dakika daha ocakta durduktan sonra kapatın ocağı.
Yer Elması
Malzemeler:
Yarım kilo yer elması
1 tane havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı pirinç
3 diş sarımsak
Yarım tatlı kaşığı şeker
Tuz
Dereotu
su
Yapılışı:
Öncelikle pırasadaki gibi havucu ve zeytinyağını suyla pişirin(yer elması çabuk piştiği için iyice pişmesi gerekiyormuş,annem öyle söyledi:)).
Sonra doğranmış yer elmalarınızı da ekleyin tencereye ve ardından doğranmış sarımsağı,tuzu vede şekeride ekleyin kısık ateşte pişsin.
Yemek pişerken pirincide ayrı bir yerde haşlayın sonra yemek pişince haşlanan pirincide üzerine gezdirin ve bir kere güzelce karıştırın(fazla karıştırırsanız çabuk dağılırlar).
En sonra yemeğin altını kapatıp ince ince kıyılmış dereotunuzu üzerine gezdirin ve kapağını kapatın.
Herkese afiyetler olsun.
Anneciğimin bir diyeceğide var,iki yemeğede limonu yerken sıkılıcakmış:)
Herkese afiyetler olsun...
benimde kayınvalidemleirin zeytinlikleri dolu olduğundan zeytinyağsız yemek yemezler yeni evliyken kokuyor diye yiyemezken şimdi zeytin yağsız yemek yiyemez oldum enteresandırki aynı anımız var :)
YanıtlaSilCanikom Zeynep,
YanıtlaSilyatak odamın camını açtığımda zeytinağacı görüyorum. Öyle huzur veriyor ki bana ..
Geçtiğimiz sene ağacımızın zeytinyağını yedik :)
Tamamen katılıyorum sana.. söylediklerine...
Bu sırada yer elmasıda pırasada nefis olmuş. Pırasa içindeki kuş üzümleri pek ilginç geldi. Ama denemeden bilinmez :)
Ellerine sağlık hayatım
sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com
Sevgili Zeynep ablacim zeytinyagi hakinda anlatigin ani benimde birzamanlar basimdan gecti...salatalarda zeytinyagini hic sevmezdim simdilerde olmasa olmazimlardan oldu...nefis bol vitaminli zeytinyagli yemek yapmissin ellerine saglik...sana guzel neseli superr bir haftasonu gecirmeni diluyorum saglicakla kal optm...;))
YanıtlaSilmerhaba ...ellerinize sağlık..kuş üzümlü pırasa ilginç geldi doğrusu...ama zeytinyağlılara yakıştığına göre mutlaka nefistir...
YanıtlaSilZeytinyaglilar enfes gorunuyor. ellerine saglik. Sevgiler
YanıtlaSilZeynep'ciğim,
YanıtlaSilNe güzel şeyler yapmışsın, ellerine sağlık.
"....., öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela zeytin dikeceksin...." diye gidiyor.
Zeytinyağı tutkudur, bir yaşam biçimidir.
Sevgilerimle.
zeytinyağına bende bayılırım yemeklerimde kullanırım...ellerine sağlık arkadaşım..sevgilerimle
YanıtlaSilZEYNEPCİĞİMMM ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilİKİ YEMEĞİNDE HARİKAAAA.....
KATILDIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER. SICACIK SEVGİLER.
Zeynep'ciğim,
YanıtlaSilÇok şekersin. Afiyet olsun hepsi için. Ah zeytinyağsız mutfak olur mu? Onsuz kalsam herhalde yokluğunu çok hissederdim. ('Plöl'ü merak ettim doğrusu, bir gün yazmalısın mutlaka. Sözünden çıkmak da ne demek? Sakın öyle şeyler düşünme. Hepimizin birbirimize katacağı ne çok şey var, onu düşünmek daha güzel değil mi?)
Zeynep'cim, zeytinyağlı sebzenin her türlüsüne bayılırım. Bir tek yer elması pek yiyemiyorum bana çok şişkinlik yapıyor. O yüzden resimlerle yetiniyorum. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilYer elması, pırasa, kuşüzümü... Hepsine de bayılırım... Zaten zeytinyağlı olması yeter benim için bir yemeğin :)))
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
Ziyaretin için teşekkürler... Yeni yerler, arkadaşlar tanıyorum böylelikle :) Ne iyi ettiniz geldiniz :)
Sevgiler...
İçtenlikle...
Canımcım,
YanıtlaSilYer elmasından hiç yemek yapmadım. Sayende cesaret alıp birgün deneyeceğim. Ellerine sağlık. Herşey enfessss. Sevgilerimle...
M.akın sende benim gibi desene:)
YanıtlaSilZerrin sözcüklerini duymadım say okumadım say:)
çünkü sen bunları dedikçe ben biraz daha geriliyorum bak gene gerildim:))))
o zeytinler sanaaaaa
bal şeker olsun emi:)
şeker aşçımız Selma çok teşekkürler yorumun için,sende benim gibi desene.
haftasonumda güzel başladı demekki senin söylevlerin sayesinde:)
Yemedeyanındayat kesinlikle kuşüzümü Zeytinyağlılara yaraşan bir lezzet.
İlker Erdem çok teşekkürler.
Betül ablacım kesinlikle sana katılıyorum,her yer Zeytin koksun:)))
Eyvahhyemekyandıocakbattı Zyetinyağsız olma vazgeçilmemeli:))
Aysel ablacım asıl sana teşekkürler bu güzel kokulu etkinlik için.
Tijen ablacım çok sağolasın.
senin için birgün plöl hem burda olucak hemde senin damağında lezzet olucak inşAllah.
Feyhan sönmez üzüldüm yer elması nefis birşey bir çaresi olsaydı ne güzel olurdu.
olsun diğer zeytinyağlılar da sorun yoksa onada şükür:)
Bal(bu isimi tuttum:))
asıl bende ziyaretine memnun kaldım,sende Zeytinyağsız olmaz diyenlerdensin ne güzel
çoğunluğuz çoğunluk:)
Selincim yer elmasını dene muhakkak kesinlikle tatmalısın lkum gibi lokum:)
nefis birşey:)
herkese tekrardan çok ama çok teşekkürler güzel yorumları için ve ziyaretleri için.
merhaba.pırasa yemegi harika görünüyor.ellerinize saglık.bende pırasalı degişik tarif arıyordum. mutlaka deneyecegim.
YanıtlaSilsevgiler
Zeynepcim pırasayı çok seviyorum ama kuşüzümü hiç koymamıştım artık böylede denerim ellerine sağlık canım
YanıtlaSilZeynepciğim benim ve eşimin bir hayali var.Yaşlanınca Ayvalığa taşınıp zeytin bahçesi almak istiyoruz.Bizde zeytinsiz ve zeytinyağsız yapamayanlardanız.Ben makarna ve çorba hariç herşeyi zeytinyağınla pişiririm.Tariflerin de mükemmel olmuş ellerine sağlık.sevgiler...
YanıtlaSilAhhh zeytinyağlı salatalar. Böyle ekmeği suyuna suyuna banacaksın:)) misler gibi yiyeceksin:))
YanıtlaSilPırasının da üstüne bol limon sıkıp yiyiceksin:)
Velhasıl zeytinyağlı yemekleri yemeyip yanında yatacaksın:))
Ellerinize sağlık,hayırlı hafta sonları
Ne kadar nefiss görünüyor mmm ellerine saglik canim ya,sebzelerin ne güzel renkleri var,aslinda daha fazla tüketmemiz gerekiyor,ama bizim evde fazlaca sevilmedigi icin pek yapmiyorum.Ama görüntü insanin icini aciyor vallahi.Ellerine saglik canim.
YanıtlaSilselam canım,
YanıtlaSilzeytinyağlılar süper....
börekler süper....
ama en bayıldığım başlığındaki köfteler harika, nefiss...
ellerine sağlık
sefertasi.blogcu.com
Merhaba Zeynep,
YanıtlaSileşim sevmediği için pırasa yemeyeli çok oldu ama tarifini görünce yapmaya karar verdim..çok lezzetli gözüküyor,ellerine sağlık..
sevgiler..
çok sağlıklı ve leziz görünüyor zeytinyağlılar.ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBiz de zeytinyağını çok severiz öyle ki kahvaltıda tabağa zeytinyağ döküp baharat ve salça,limon ne elimize gelirse ilave ederiz.Sonra da ekmek banıp yeriz.Hımmmmmmmm çok güzel oluyor çooooook.
YanıtlaSilZeynep'cim bir ortak sevdiğimiz yiyecek de bulgur köfteleri diyeceğim.Çünkü bildiğim birkaç çeşit bulgur köftesi var.Ben onların hepsini çok seviyorum.
Ellerine sağlık,iyi günler.
Zeytinyağlı yiyemem amman.Basmada fistan giyemem aman..
YanıtlaSilBu türküyü bilirmisiniz bilmem ama blogunuzu gezerken bu türkü dilime dolandı..Bana sorarsanız zeytinyağlı yemekler baş tacımdır.Ama türküye bakarsanız zeytinyağını sevmeyen birinin sözler bunlar..
Zeytinyağlılar çok güzel olmuş..ellerinize sağlık.Blogda güzel tarifler var..sevgiler.
gunaydin, iki harika lezzet
YanıtlaSilharika gozukuyo...
enfes
sevgiler ve guzel bir hafta dilerim
KUSUZUMLU PIRASA COK ENTERESAN GELDI YA..ELLERINE SAGLIK..YER ELMASIDA BAYILDIGIMBIR LEZZETTIR BENIM:))
YanıtlaSilSEVGILERIMLE...
Zeynepcim ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim:)
YanıtlaSilpırasa yemeğine bayılırım bol ekşili hımmm.. kuş üzümlü hiç yememiştim denemek lazım..
anneannenin pırasasını da çok sevdim bol havuçlu :)) ellerinden öperim :)
görüşmek üzere..
Ezgicim ne güzel sana yardımcı olduysam.
YanıtlaSilÖzlemhan kesinlikle denemelisin harika oluyor.
Cafe Gusto aynı hayal benimde benimde:)
inşAllah hepimizin bu hayalleri gerçekleşir bu lezzetleri kendi zeytinyağımızla yaparız.
Papatya Prenses ağız sulandırdın:)
ne güzel anlatmışsın:)
İkizlerin annesi mesaj alınmıştır tamam:)
inşAllah katılabilirsem zaman sorunum olmassa:(
:)
Yarencim kendine az yap sende:)
yada buyur gel bize:)
Belgincim çok teşekkürler
o köfteler var yaa o köfteler nefistir nefisss:)
onları da bir ara yayınlayacağım inşAllah.ki onların başlıkta olmasının bir nedeni var onuda anlatacağım inşAllah.
Tuğbacım inşAllah eşinde sever sende bu haliyle beğenirsin.
Arzumcum çok teşekkürler.
Cevver aynen öyle yenir zaten zeytinyağı değilmi oh oh:)))
bulgurun anlamı çok benim için birde bulgur bizim ailede vazgeçilmez,bulgurun kokusu burnumuza artık sinmiştir kokusunu nerde hissetsem anlarım diyecek kadar:)))
e lezzetide tarifsiz:)
ooo daimamutfak ın girişi çok tatlı,çok çok teşekkürler
kelebeklisaniyeler çok teşekkürler.
düğmebaylabinbirçeşnihayat aslında baştan beri söyleyeceğim yazıdada yazıcaktım unuttum annem kuşüzümü konulduğunu bir dergide görmüş yıllar önce ordan yani:)
herkese güzel içten yorumları için çok ama çok teşekkürler..
slmmmmm
YanıtlaSilkuşüzümlü pırasaya bayıldım..haberin olsun..denemem lazım canım..nefis...
özlemcik...
Anneciğinin ellerine sağlık canım ne güzel yemekler:) sanada afiyet olsun.
YanıtlaSilBayramınızı en içten dileklerimle kutlarım daha nice güzel bayramlara canım sevgiler...
İyi ve her şeyin istediğinden de daha güzel olacağı harika bir bayram diliyorum.
YanıtlaSilSevgiler…
Canımcım,
YanıtlaSilŞimdiden Kurban bayramını kutlar, sevdiklerinle birlikte nice mutlu ve sağlıklı bayramlar geçirmeni dilerim. Sevgilerimle...
Her ikiside nefisler canım,ellerine sağlık..Bayılırım pırasa ve yer elmasına bende..))Afiyetler olsun..
YanıtlaSilSenin ve ailenin Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle tutlar,sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi temenni ederim.
Sevgiler
Güzel sözlü, tatlı dilli Zeynep'ciğim,
YanıtlaSilGüzel dileğin için teşekkür ederim. Sevdiklerinle beraber, mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir bayram diliyorum. Herşey gönlünce olsun.
Sevgilerimle.
Özlemcik bende senin beğenmene sevindim:)
YanıtlaSilkesinlikle denemelisin.
Almulacım çok teşekkürler sağolasın.
Tabakta lezzetler sanada çok teşekkür ederim.
Selincim çok sağol.
Gülcüm çok sağol,kesinlikle haklısın bu iki lezzet nefis oluyor:)
Betül abla o senin güzelliğin emin ol!
hepinize ama hepinize çok teşekkürler bayram dilekleriniz için ayrıca teşekkürler.
bayramınız hepimizin mübarek olsun ve ettiğiniz dilekler-dualar güzel zamanların niyetine kabul olsun...
zeytinyağlı yer elmasında o rengi nasıl verdiniz yarım çay bardağı zeytinyağıyla yda sotelenmiş havuçla o renk olmuyor zeytinyağlılarda en önemli şey o rengi tutturmaktır görüntü fevkalade portakal suyuda kullandınız mı nasıl yaptınız lütvrn dikkatlice cevaplayın ben o rengi merak ediyorum
YanıtlaSilMerhaba,öncelikle beğendiğiniz için çok teşekkürler..
SilPortakal suyu kullanmadık üzerinden çok geçmesine rağmen her biri hatrımda o renk zeytinyağının yoğunluğundan olmuştu.Zeytinyağımızı annemin bir arkadaşından alıyoruz ve gerçekten hem renk hem de tad açısından baya yoğun bir yağ bu sebeple böyle olmuştu.Çünkü dereotu gibi üzerine serpilenleri ocaktan indirdikten sonra ekler annem.Umarım cevablayabilmişimdir tekrar birşey olursa yazarsanız sevinirim.Teşekkürler..