9 Aralık 2007 Pazar

Yeşil Domates Yemeği

Anneannem ben onlardayken baktım diyor yeşil domates alıp yemeğini yapsam güzel olur diye,anneanne ben alayım dedim sen çıkma hatta görmüştüm pazarda diye konuştuk
Ve o hafta eve dönerken pazardan aldım anneannemede dedim bize yaparız sanada getiririm diye boşuna yorulma:)
Ama habire bir şeyler araya girince gecikmiş bir yemek olarak anneannemin tabağında bizimde soframızda oldu bu leziz yemek.
(Hatta pazarda alırken yeni bir şey daha öğrendim o arada yer elması alanlar konuşuyorlardı meğersem yer elmasının turşusuda varmış ilk defa duydum buda dipnot olsun:))
Ben severim yeşil domates yemeğini ama bahçesi olanlara tavsiyem eğer bahçenizde varsa onla yapın bence o dahada lezzetli oluyor,tecrübeyle sabittir bilirim:)

Malzemeler:

1 kilo yeşil domates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yemeklik kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı toz biber
1 çay bardağı su
Tuz

Yapılışı:

Domatesleri ufak ufak doğrayın ve 2 su yıkayın.
diğer tarafta soğanı ve kıymayı kavurun,kavurma işlemi bitince toz biberide ekleyin.
sonrasında ise suyun içinden domatesleri alıp tencereye koyun(ayrıca süzmeyin domatesleri)şöyle bir kere karıştırıp üzerine 1 çay bardağı suyuda ekleyin ve kaynamasını bekleyin,kaynamaya başladığı an altını kısıp kapağı kapatın ağır ağır pişsin.
Sonrasında ise afiyet olsun.

29 yorum:

  1. Zeynep'ciğim,

    Yeşil domates yemeği ne kadar değişik, ben hiç yemedim. Biz turşusunu yapardık. Çok lezzetli görünüyor, en ksa zamanda yapacağım.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. çok değişik bir yemek hafif mayhoş olmuştur tahminim çok lezzetli olduğundan eminim ellerinize sağlık sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. YESIL DOMATESIN YEMEGINI YEMEDIM AMA CIG OLARAK TUZLAYIP YEMESINE DAYANAMAM .

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim
    cok deyisik bir tad olmali
    cok öpt

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Off offf, ekşi ekşi nasıl güzel olur... Ne güzel oldu bunu hatırlatman, uzun zamandır yapmıyorduk, ilk fırsatta yapmak gerekir... Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Zeynepciğim elinize sağlık. Bu yemeği duydum ama hiç yemedim. Bi ara annem yapmış ama onuda ben hatırlamıyorum. Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  7. selam
    ellerine saglik enfes olmus sevgiler

    YanıtlaSil
  8. merhaba zeynepciğim
    önce ziyaretin ve yorumun için teşekkürer canım..

    allah kimsenin ağzının tadını bozmasın canım..
    yeşil domates yemeğinin hiç duymadım mayhoş olmuştur heralde seninde ellerine sağlık
    sevgilerle ...

    YanıtlaSil
  9. Yesil domatesli cok nefis olmustur ,ellrine saglik canim.

    YanıtlaSil
  10. Ahhhh ahhhhh!!! O kadar çok severim ki bu tür yemekleri. Ama maalesef midem rahatsız olduğu için yiyemiyorum artık :(( Ellerine sağlık. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. hiç yemedim ama duymuştum...

    merak ediyorum...nasıl olur diye..

    ellerine salık...

    YanıtlaSil
  12. ay ben bu yemeğe bayılırımmm dur ankaraya gidince anneme söyleyimde yaprın gerçi kurban bayramında et yemek varken yeşil domates yermiyim bilmem ama:))) biz bu yemeğe pirinçte atarız canımmmm...ama kıymalı yemedim hiççç bi deneyelim bakalım...ellerine sağlık bebişim...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. Aman da Zeynep'ciğim yeşil domates yemeği mi yaparmış. Ben de o ekşi halini severim yeşil domatesin.

    YanıtlaSil
  14. zeynepim,

    ne hoş bir yemek bu böyle.. hiç yemedim. öyle merak ettim ki..

    ellerine sağlık canım benim


    Sıcacık sevgiler..
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  15. Merhaba canim, güzel yorumun icin tesekkür etmeye geldim ve cok güzel bir sayfayla karsilastim. Hele o seker böreklere bayildim, ellerine saglik diyorum. Bundan sonra daha da cok görüselim diyorum ve hemen gidiyorum.

    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Babamda çok sever annem ara sıra yapar. Anneanneciğinin ellerine sağlık sizede afiyet olsun canım sevgiler

    YanıtlaSil
  17. ilk kez duydum yeşil domates yemeğini çok merak ettim.ellerine sağlık canım güzel olmuş
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,


    Ben de yeşil domatesi bulgur pilavına çok yakıştırıyorum,hafif ekşi bir lezzet veriyor içinde.


    Ellerine sağlık,eminim lezzetli olmuştur.


    sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. selam
    ben ilk defa duydum yesil domates yemegini ama harikadir sanirim ee ne varsa eskilerde var onlar daha cok cesit biliyor ellerine saglik canim annanende sanlisi senin gibi torunu oldugu icin sevgiler
    listeme ekliyorum seni her zaman görüsmek dilegiyle

    YanıtlaSil
  20. Ben hiç tadına bakmadım.Eminim ekşimsi tadı ile nefis olmuştur.Turşusunu biliriz ama yemeğini değil.Daha önce bir blogda karşılaşmıştım bu yemekle..))Ellerine sağlık tatlım..

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  21. canım
    yeşil domates yemeğini hiç yemedim bu kadar methediyorsan eminim güzeldir ellerine sağlık cnm sevgiler.....

    YanıtlaSil
  22. merhaba
    ilkin bana birakmis oldugunuz yorum için çok tesekkur ediyorum , yine beklerim.
    ayrica yemeginiz harika olmus, gerçi ben hiç tatmadim ama denemekte fayda var diye dusunuyorum, tadini çok merak ettim, ellerinize saglik.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Zeynep'ciğim harikasın, anılarım canlandı inanırmısın benim anneannemde yapardı, çok güzel bir yemek..ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  24. canim yesil domates yemegini hic duymamistim tursusunu biliyorum.
    ama cok nefis olduguna eminim annanenin ellerine saglik canim yer elmasinin yemegini yaparim.
    ayrica cig olarakta tuketiliyor
    sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  25. öncelikle herkese ama herkese çok çok teşekkürler.
    bıraktığınzı samimi yorumlara,paylaştıklarınıza,içine kendi sevginizi kattığınız cümlelerinize herşeye ama herşeye çok teşekkürler.
    yazıyı yazarken unuttuğum şimdi yorumu yazarken aklıma gelen birşeyi yazayım bir dipnot olarak.
    seneler önce annem birkeresinde baktım köyden gelen bir tanıdığımızın getirdiği yeşil domatesleri çıkardı tezgaha bunları ne yapacağız diye sorduğumda yemek dedi annem,hadi canım dedim bende:)
    ama baktım annem ciddi ciddi koyuldu yemeği yapmaya sonra oturduk sofraya ben bakıyorum Allah Allah diyorum yemeği nasıl diye sonra çatalın ucuyla bir baktım bakış o bakış şimdi tabak dolusu yiyebiliyorum:)
    turşusu en yaygın olanı evet arkadaşlar haklısınız ki bence oda çok güzel ama yemeğini herkese ısrarla tavsiye ederim..

    herkese selamlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Zeynep'ciğim,

    Merhaba. Hiç sorularından rahatsız olur muyum, tam tersine ilginden dolayı çok memnun oldum. Havuçlu tatlı aslında orijinalinde sufle diye geçiyor, ama ben pek sufleye benzetemedim. Tadı hafif kek tadına daha yakın, aslında katı pişirilmiş, az şekerli bir muhallebi kıvamında.
    Benim kabaklarım 1.125 kg dı ve 1 su bardağı tahin ilave ettim kendi bıraktığı şekerli suya, pek de öyle yağlı olmadı, ağır da olmadı. Kızım yumuşak kabak tatlısını sevmez (şu kireç suyunda bekletileni sever, O'da yedi.
    Her zaman ne dilersen yazmandan mutlu olurum.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    Doğrusu hiç yeşil domatesle yemek yapıldığını görmemiştim,tek bildiğim turşusuydu.
    Ellerine sağlık canım,farklı bir yemek olduğu kesin.

    YanıtlaSil
  28. İlk defa duydum. Ben hep yeşil domatesin turşusunu bilirim. Değişik bir yemek olmuş. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  29. Bu yemeği bende çok severim..:)

    Arşivinizi biraz karıştırdımda ne güzel tarifler varmış..:)

    sevgiler

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...