25 Ekim 2011 Salı

Kırmızı Beyaz Pide*

Sabahın beşi birşeyler okumaya çalışıp uyku ile aramdaki bağı iyice bozmaya çalışıyorum.Şu an birçok insan elimizde olan şartların birazına dahi sahip olsa güzel bir uykuya hasretliklerini söndürecekler.Bazen bu tavrımızın da adil olmadığını düşünüyorum ama,çünkü sırf depremmi olması gerekiyor ülkemizdeki yoksulluğun,acziyetin ve yoksunluğun hissedilebilmesi için?
Halbuki deprem ya da olabilecek herhangi bir afet zaten kambur olan anadolu insanının sırtını biraz daha eğdi ama bu sefer en ağır şekilde eğmiş oldu..
Önümüz bayram inşallah rabbim onların bayramını herkesten daha güzel eylesin ki yaşadıklarının korkusunu,hüznünü biraz olsun atlatabilmeleri nasip olsun.Ve hiç kimseyi afet veyahut insan eliyle olan ölümlerle imtihan etmesin!
***
Pidenin tarifi  kendi kendime uyguladıklarımdandı ve olumlu sonuç aldığım  önceden yapılmış eklenmiş bir tarifti(geçen hafta başı)ama bir türlü yayınlayamadım,geçen hafta ortası ülkenin geldiği halde pek yayınlamaya sevketmedi açıkçası.Ne yazık ki hala pazar gününün sıkıntısı olsa da inşallah hepimiz birer el uzatmayı kendi nefesimizin hakkı sayıp bunu verebilmeyi başarıp bayrama kavuşuruz.

Hamuru için:

2 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un

İç malzemesi:

Yarım su bardağı süt
1,5 su bardağı kadar lor
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
2-3 adet kırmızı biber
Tereyağ

Üzeri için yumurta sarısı

  • Öncelikle un dışında herşeyi derin bir yoğurma kabına koyun.
  • Kabtaki malzemeleri birbirine elinizle iyice karıştırın.
  • Birbirine karışmış bu malzemeyi 10-15 dakika o şekilde bekletin.
  • Beklettiğiniz karışıma azar azar unu ikave edin.
  • Yumuşak bir hamur elde edince de 4-5 dakika iyice yoğurup ılık bir yere mayalanmaya bırakın.
  • İç harcı için de loru,rendelenmeiş kaşar peynirini ve sütü karıştırın.
  • Mayalanan hamurdan cevizden büyük parçalar alıp merdane yardımıyla küçük pasta tabağı boyutunda açın.
  • Açtığınız hamurun orta kısmına malzemeden ekleyip,çok yfak olmadan doğranmış kırmızı biberlerden de ekleyin.Son olarak da çok küçük  parçalar halinde tereyağ da atıp iki ucu birbirine getirip ortada boşluk kalacak şekilde kapatın her iki kenardan.
  • Hazır ettiğiniz pidelere de yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.
*Pidenin ismi öylesine aklıma geldi,umarım uygun bir isim olmuştur.Yenildiğinde yoğun peynir ile biberin bileşiminden bu tarz bir görüntü de çıkıyor zati.
*Bu arada bu hamur ile yaklaşık 13-14 tane çıkabiliyor iç malzemesin son 4 taneye yetmemişti sucuk koyduk,dilerseniz biraz artırabilirsiniz peynirli harcı ya da farklı bir harc koyabilirsiniz. 

    17 Ekim 2011 Pazartesi

    Fındık Kremalı Kek

    Yağmurlu bir sonbahar havasını en cazibeli hale getiren hallerden biri de evde taze demlenmiş çay ile fırındaki kek’in evde yaydığı davetkar kokular o yağmuru,soğuğu daha da bir başkalaştırıyor insanda.Yazmak,okumak istiyor insan o yağmur sakince yağarken elde çay ile..Birde benim gibiler var hem bunları isteyip hem de mutfağa da girip ikisini bir arada yapar iken yorulan gruptan olanlar.Kış  mevsiminin erkenden hissedildiği şu günlerde kek kokunuzun ve çayınızın davetine istekle geleceklerin her daim olması dileğiyle deyip bu akşam yazıyı tadında bırakalım
    Fındık kremasını bugün marketten alırken anneannem gene hatırımdaki sabitlediğim yerden bana  başka baktı.Fındık kremasını çok severdi arada bir-iki çay kaşığı ağzına atardı.Rabbim onu ve onun gibi nice anneanneleri-babaanneleri huzurundaki en güzel yere nasip eylesin inşallah.

    Malzemeler:

    • 130 gr şeker(bir su bardağından 2 parmak eksik geldi bardak ölçüsü ile de)
    • 2 yumurta
    • 2 su bardağı un
    • 2 çay bardağı süt
    • 3 çorba kaşığı(dolu dolu) Krokantlı Fındık Kreması
    • 100 gr dövülmüş fındık(1 su bardağından 1 parmak eksik geldi)
    • 1 paket kabartma tozu

    Hazırlanışı:
    1. Öncelikle yumurtalar ve şekeri krema kıvamına gelinceye dek çırpın.
    2. Katılaşan karışıma fındık kremasını ekleyip iyice karışmasını sağlayın.
    3. Kremayı da karıştırdıktan sonra sütü ekleyip en düşük derecede çırpın(dikkatle çırpın etrafa sıçrayabilir).
    4. Sütü de yedirip ardından sıvılaşmış olan karışıma ununu da azar azar ilave edin.
    5. Un ilavesi de tamamlandıktan sonra kabartma tozunu ve fındığı da ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştırın ve yağlanmış kalıba dökün.
    6. Önceden 150-160 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin.

    9 Ekim 2011 Pazar

    Yeni yeni yazmak,yeni yeni tatlar denemek vs vs

    Yeni tatlar denemek lazım,yeni sözcükler öğrenip onları bir cümle haline getirip taze nefesler alıp vermek lazım.Her yenilik biraz daha hayatımızı sorgulamamızı ve biraz daha anlamamızı&anlamlandırmamızı sağlayacaktır belki de kimbilir?
    İnsan ölümlerle alışması gerektiklerine zamanla yaklaşıyor,sanki değmese varolmayan birşeymiş gibi gördüklerimiz nefes kadar uzak veya yakın.Zamanla yaşadığımız ruh hali çevremizden çok artık kendimize da sıkıntı verir bu sebeple alışmaktan ziyade bununla yaşamayı öğrenmek ve eğer Allah ve kadere iman da varsa daha rahat varolmayı sağlıyacaktır ki sağlıyor da.
    Bir başkasının seninle aynı yaşadığı acıyı&sevinci onunla aynı şeyi yaşadıktan sonra anlıyormuşsun,şimdi hasbelkader bilen biri olarak demeye çalışıyorum.
    Varolan,devam eden yaşamı ölümle veya ölüm olmadan yokluğunu hissettiklerimize rağmen sürdüreceğiz.Kurduğum şu cümleleri bir klasik deyimmiş gibi sunmakta değil niyetim geçen mart ayından beri ölümle gelen ya da ölüme gerek kalmadan olan hallerden sonra yeni yeni toparlanan ve buna kendini zorlayan biri olarak yazmaktı niyetim sadece..
    Ramazan'ın 16.günü yaptığım ve ertesi günü anneannemde de yediğimiz rahmetli anneanneme de kısmet olan bu 2 tatlıyı yayınlamaktı niyetim aslen.O günlerden beri bilgisayarda fotoğrafları duruyor(ki ömrünü tüketen makinemden çok iyi fotoğraflar çıkmasa da)ancak bugüne kısmet oldu.
    Aslında Papatya'nın bu tatlısını  uzun zamandır yapmak istiyordum ama fındık olmadığı için yapamamıştım yanlış hatırlamıyorsam.Bu tatlı hala aklımda fındıkta var yapacağım.
    İkisi de çok ama çok sevildi o akşamdan çok az kaldı 2 çeşit hani fazla fazla yetsin ertesi güne de fazla artsın derken az kaldı,irmikli olanın kıtırlığı hoşa gidildi şerbetlilerle arası iyi olmayan annem ve onun gibi olan misafirlerimizde Selanik Tatlısında hemfikirdi.
    İki tarif içinde Hayat Cafe'ye ve Yemek Vakti-Aylin'e çok ama çok teşekkürler!
    Tairfleri buraya da ekliyorum ama orjinal görüntüsüne ve kendi sitesinden de bakmak isteyenler için de link veriyorum.
    Parmak Tatlısı(Balparmak)

    1 paket tereyağ(veya margarin)
    1 çay bardağı zeytinyağı
    yarım su bardağı şeker
    1 çay bardağı kaymaklı yoğurt
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    2 yumurta
    Aldığı kadar un(6 su bardağı kadar)

    İçi İçin;opsiyonel;
    1 kase iri kıyılmış ceviz(içine ceviz koymasanızda gayet güzel oluyor)

    Şerbeti için;

    3,5 su bardağı su
    3,5 su bardağı şeker
    bir kaç damla limon suyu

    Bulamak için;

    Bir kase irmik

    Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatalım.Koyulaşmaya başladığında limon suyunu ekleyip şerbeti soğumaya bırakalım.

    Hamur için un hariç bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp unu kontrollü olarak ekleyin.Hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp elinizle ince uzun açıp içine ceviz koyun.Hamura ince uzun şekil verin irmiğe bulayıp yağlanmış tepsiye dizin(içine ceviz koymuyacaksanız hamuru direk rulo yapıp irmiğe bulayın)

    180 derece ön ısılı fırında tatlılarımızı iyice kızarana kadar pişirelim.Fırından aldığımız parmak tatlılarını 2 dakika dinlendirip soğuyan şerbeti üzerine dökelim.Yaklaşık 2 saat sonra tatlınızı servis edebilirsiniz.

    Afiyet Olsun...

    not:şerbeti döktükten sonra üzerine tepsi örtebilirsiniz ama tatlıyı hamurumsu yaptığı için ben tercih etmiyorum...
    Selanik Tatlısı

    Malzemeler

     4 yumurta
    2 çay bardağı toz şeker (küçük boy)
    1 çay bardağı sıvı yağ
    2 çay bardağı hindistan cevizi
    1 çay bardağı galeta unu
    1 su bardağı un
    1 paket kabartma tozu
    1 portakal veya limon kabuğu rendesi

    Keki ıslatmak için 2 su bardağı soğuk süt
    1 çay bardağı toz şeker


    Hazırlanışı

    Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın.Sıvıyağınıda ilave edip çırpmaya devam edin.Un hariç kalan malzemeleride ilave edip kaşıkla karıştırdıktan sonra en son ununuda döküp yavaş yavaş karıştırın ve yağlanmış tepsiye dökün (ben kare camlardan kullandım) 180 derece içine batırdığınz kürdan temiz çıkana kadar pişirin.Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra önceden şekeri eriyene kadar karıştırdığımız soğuk sütü (kaynatılmayacak sadece karıştırılacak)kekimizin üzerine döküyoruz.Dolapta soğumaya bırakıyoruz.Üzerine ben krem şanti sürdüm ama olmasada lezzetli bir tatlı...
    Afiyet olsun.

    2 Ekim 2011 Pazar

    Mürdüm Erikli&Armutlu Tart

    İnsan çok şey yazmak isteyip bazen yazamıyor.Aklıma ne gelse ya uzun ya da sırası ya da yeri değil vs vs.Bazen sessizlik,suskunlukta çok şey anlatırmış.Bizde böyle anlatalım halimizi,ahvalimizi.
    ***
    Mürdüm eriği ile kekte yapmıştım bundan önce o da güzeldi ben ilk defa kafama esti ve kendi başıma bir tarif oluşturup yaptım.Tedirginde oldum acaba güzel olurmu ya da krema nasıl olur derken bu tart havada bitti ve ertesi gün bir daha yaptım.Mürdüm eriği hazır pazarlarda varken denemenizi nacizane tavsiye ederim.

    Malzemeler:
    • 125 gr tereyağ
    • 1 çorba kaşığı toz badem
    • 1 hamur kabartma tozu
    • 1 vanilya
    • 1 yumurta
    • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
    • 2  çorba kaşığı zeytinyağı
    • 3 çorba kaşığı tozşeker
    • 285 gr un
    • 500 gr mürdüm eriği
    • 4 adet armut
    • 5 çorba kaşığı şeker
    • Yarım paket süt kreması(100 ml)

    1.  Öncelikle ufak ufak doğranmış erikleri tavaya koyun ve üzerine de şekeri gezdirin
    2. Şekeri eklenen erikleri orta harlılıkta olan ocağa koyun ve çok su çıkarmadan şekerle biraz yumuşamaya bırakın.
    3. Yumuşadıktan sonra da soyulmuş,fazla ufak olmayacak şekilde doğranmış armutları da ekleyin.
    4. Armutlarla da yaklaşık 5-6 dakika pişirdikten sonra ocağı kapatın ve kremayı ekleyip kaşık yardımıyla karıştırıp soğumaya bırakın.
    5.  İç kısmını hazır ettikten sonra da hamur için yoğurma kabında önce yumuşamış tereyağı şekerle beraber elinizle iyice ezin.
    6. Sonra yumurtayı koyup onuda yedirin ardından sirke ve yağı da ekleyip iyice elinizle karıştın.
    7. Vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırın ve son olarak unu yavaş yavaş ekeleyerek kıvama getirin.
    8. Kıvama gelen hamuru yaklaşık 15-20 dakika buzdolabına kaldırın.
    9. Buzdolabından aldıktan sonra 26 yada 28 cm lik kelepçeli kalıba hamuru yerleştirip kenarlara doğru elinizle açın.
    10. Kenarlarında eşit şekilde yarım kapak olucak halde hamur bıraktıktan sonra hazırladığınız erikli harcı da ekleyip her tarafa eşit yayın.
    11. Erikli harcı eşit yaydıktan sonra kenarlara doğru verdiğiniz hamuru pide kapatır gibi kenarlardan alıp üzerine doğru hafif kapatın.
    12. Hazırladığınız tartınızı 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat hatta 1 saat 10 dakika kadar  pişirin.
    Not: Aşağıda gördüğünüz "malz.krema yok"yorumunu bırakıp kim uyardıysa çok teşekkürler!Dün yazarken  akşamın yorgunluğu+hasta olmam nedeniyle atlamışım,özürler.

      Supangle

      Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...