15 Ekim 2013 Salı

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun ve..



Biliyorum bu bir et bayramı değil
Bir anlamı,maksadı,mesajı var..
Ki yüce yaradan şu alemde herşeyin bir karşılığını vermiş sesimiz bile çıktığında aksi bir yere vuruyor ve yankısını duyuyoruz..
Bu sebeple ondan gelen herşey kendi içinde anlamlı..
Dilerim bunları anlayan,bilen,hisseden ve uygulamak için çabalayn kullardan olmuşuzdur,olacağızdır..

Birde şöyle de eklersek,hem köklerim itibariyle(doğulu olmak)hem de damak zevkimden sebep bir etseverim ama yanında zeytinyağlıya da bayılan balık da çok seven biriyim..Bunu neden belirttiğimi ne gereksiz bir açıklama diyen olursa şundan sebep diyorum.
Bu bayram bir et bayramı değil,evet bende çok seviyorum kavurmaya bayılıyorum etli yemeklere kebaba hayatta hayır diyemem ama bu bayram evine et götüremeyenlerin,alamayanların,yıllarca belki yiyemeyenlerin bayramı bizim gibiler Allah(c.c.)tarafından aracıyız..
Bu sebeple eve gelen etleri elimizden geldiğince fazlasıyla vererek buzluk doldurmayalım gönül keselerini doldurup tebessüme doyalım..
Eve getirmeyenlerin de dilerim nereye gittilerse onların karınlarını ziyadesiyle doyurup aracı olmuş kişilere,kurbanını bu şekilde verenlere de ruh doygunluğu nasib olsun..

Sözün özü der isek 
Kurban bayramınız mübarek
Edilen dualarınız kabul
Ruhlarınız temizlenmiş
Birilerinin yüzleri gülmüş
Hoş sohbetlerin olduğu sofralarınız
Üzerlerine muhabbet ile içilmiş kahveleriniz 
ve hepsiyle beraber bayramınız bayram gönülleriniz şen&ferah olsun..

9 Ekim 2013 Çarşamba

Kıymalı Börekler Güzeldir!

Fotoğraflar Papatya Prenses'e aittir
bir sonraki yazıda anlaşılacaktır neden olduğu
:-)
Kıymalı börekler güzeldir
içinde kuş üzümü olursa daha güzeldir
hele birde dolmalık fıstık var ise tadından yenmez sadece seyredilir bitmesin,tükenmesin diye
:-)
Biliyorum şimdi bu girişi okuyan aaa böyle bir börek tarifi var herhalde diyecek ama sizi yanıltmış olacağım çünkü tarif böyle değil :-(
Açıkçası gece 23:00 civarlarında börek harcı hazırlayan ben kuş üzümlü kıymalı bir börek hazırlayıp içine soyulmuş tuzsuz badem atmayı düşünürken soğan kavuruyordum ve ardından kuşüzümünü de dolabtan çıkarayım yıkayıp ılık suda bekleteyim derken baktım ki kuşüzümü yok!Düşünüp dururken birçok şeyi taşıdığımız yazlık eve kuşüzümleri de gitmiş o sebeple kuş üzümü evde yok.Ne yapsam diye düşünürken kuru domates aklıma geldi ve hemen çıkarttım oldu mu başka bir börek!
Kuş üzümü ile domates kurusunun vereceği lezzetin farklılığı var tabi ki ama sonuç olarak her koşulda kıyma ve soğanın bileşkesi ile olunca bu börekler pek bir leziz ve güzel oluyor.
Çok lakırdı ettikten sonra işin özü bu tarifi de yayınlayayım bir ara inşallah kuşüzümlü olanı da yayınlarım diye sözümü de vermiş bulunayım.


Badem&kurudomates ile Kıymalı Börek

Malzemeler:

  • 4 yufka
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 büyük boy çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • Ü
    zeri için: 1 yumurta sarısı
  •                  2-3 kaşık süt
  •                  1 çorba kaşığı zeytinyağ
Kıymalı harç için

  • 250-300 gr orta yağlı kıyma
  • 3 orta boy soğan(benim soğanlar ufak olduğu için 7-8 tane kullandım)
  • 1 büyük boy çay bardağı ayıklanmış,soyulmuş tuzsuz badem
  • 1 avuç kurutulmuş domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı:

  1. Öncelikle soğanlar soyulup yıkanır ardından minik minik doğranır.
  2. Tavaya doğranan soğanlar ve zeytinyağı konduktan sonra orta ateşte kavrulur.
  3. Pembeleşmiş soğanlar rengi hafif koyulaşmaya başlayınca kıyma eklenir ve kıyma kavruluna kadar tekrar kavrulur.
  4. Bir taraftan domates kuruları yıkanıp ılık suda bekletilir.
  5. Bademlerde yağsız tavada hafif kavurulur ve bekletirili.
  6. Soğan ile kavrulan kıyma hazır olduktan sonra bekletilmiş ve ardından minik minik doğranmış domates kuruları eklenir.
  7. Karabiber ve tuz da eklenip karıştırılır ve altı kapanır.
  8. Altı kapanan harca bademlerde eklenip güzelce karıştırılır
  9. Harca hazır olduktan sonra yoğurt,yumurta ve yağdan oluşan sıvı karışım hazırlanır.
  10. Yufkaları dörde bölüp hazırladıktan sonra kesilen her parçanın bir yüzüne sıvı harcı sürülür ve büyük kısmına kıymalı harcdan konup yayılır ardından ucuna doğru sarıp edilen rulo gül şekline getirilir.
  11. Yufkalar bitene kadar bu şekilde işlem yapılan börekler yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  12. Üzerine için yumurta sarısı,süt ve zeytinyağı karıştırılır ardından böreklerin üzerine sürülüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.

4 Ekim 2013 Cuma

Londra'da iftar&Lebanese Cuisine

2010 yılının Ramazan ayının son günlerinden bir cumartesi Ayşe ile buluşmak için Edgware Road'ın girişinde beklemekteyim.
Ayşe geldi ve Edgware Road da yürümekteyiz.Londra'da yaşayan ya da yaşamış,gezmiş olanlar bilir bu bölge Killburn'a gider ve Arab nüfusu yoğundur ki Killburn da müslümanların ziyadesiyle yaşadığı bir yerdir.Cadde üzerinde muhabbet ede ede yürüyoruz ve iftar için bakınıyoruz,ne yesek diye düşünüyoruz şurası nasıldır diye kendimizce soruyoruz zaman da ilerlemekte derken o caddeyi nerdeyse iki kere turladıktan sonra bolca bulunan Lebanese Cuisine yani Lübnan Yemekleri olan bir dükkana  girdik.Bu sefer ne istesek diye bakarken Ayşe yanlış hatırlamıyorsam döner  bende Lübnan yemeklerinin olduğu tabağı istedim.Tabak geldi benim için şölendi,Humus,falafel,tabbule,bir ya da 2 çeşit birşey daha ve şu altta fotoğrafınızı gördüğünüzden vardı.Her biri ayrı lezizdi zaten değişik yemekleri seviyorum hele bu tarz leziz olanlarını ayrı seven biri olarak harika olmuştu..
O gün böyle güzel başlamış ve ardından da çok güzel ilerlemişti gec vakitlere kadar ve o günün bana en güzel hediyelerinden bir diğeride Ayşe ile asıl o gece başlayan dostluğun bugüne kadar artarak sürmesi oldu..
Bu sabah uyandığımda artık İngiltere fotoğrafları görünce içimin yandığını ve gerçekten çok ama çok özlediğimi hissettim,nesi var diyeceğimiz bir memleket belki buralardan bakıldığı için ama benim için hala çok özel,güzel..

Regents Park,Greenwich,Wimbledon yolları,Southfield istasyonu,Oxford Street den başlayıp At müzesine kadar yürümek ,British libraryden aşağılara doğru yürüyüp sonra British museumdan çıkmak ve hatta Peckhamda dolanmak:-)
Daha çok şey yazabilir söyleyebilirim,ben özledim oraları ve özellikle Londra'da biriktirdiklerimi..

***


Bu yemek onlara has birşeymiydi yoksa yöreselmi tam olarak bilemedim ama geleneksel yemeklerin olduğu tabak olarak sunuluyordu.Tarif de almadım,benim yediğim aynen bu şekilde gelmişti içerik de fark olabilir bilemem ama 3 senenin sonunda ilk kez burada denedim,tadı yakaladım ve güzel oldu.
Bunu deneyen birisi olursa muhakkak olumlu ya da olumsuz yorumlarınım merakla bekliyorum.

  • Bostan patlıcanlarınızı alacalı soyun ve çok kalın olmayacak şekilde yuvarlak olarak kesin.
  • Kestiğiniz patlıcanları bekletmeden kızgın yağa atıp kızartın.
  • Kızarırken ara ara çevirip kızartın,kızaran patlıcanları havlu kağıt serili tabağa alın.
  • Ne kadar kızartıldıysa patlıcanınız,hepsi bitince servis tabağına ya da borcama dizin.
  • Domateslerinizin kabuklarını soyun ve ufak ufak doğrayın.
  • Doğranan domatesleri pişireceğiniz tavaya alın tuz ve şeker serpip suyunu çekene dek pişirin.
  • Pişen domates sosunuz ılımaya durunca patlıcanlarınızın üzerine paylaştırın.
  • İnce ince kıyılmış maydonoz üzerine bolca ekledikten sonra servise hazır.

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...