28 Mayıs 2013 Salı

Bezelyeden de çorba olur*

Pazar günleri evden pek çıkmam,haftaiçi yoğun bir şekilde dışarıda zaman harcanınca daha bir  külfet oluyor ve şehir hayatında pazar günleri adımınızı dışarıya atmak elzem değil  ise gerçekten çok sıkıntılı olmakta.Pazar günleri kuşların güzel sesi ile uyanmak ardından ya yürüyüş ya da kitap okumak ve sonrasında güzel bir kahvaltı sofrası ile devam etmesi haftanın bütün yükünü alıyor.Sonrasında annemle ve bazen kahveye misafirle kahve keyfi amma bu kadar güzellemenin üstüne de amelelik güncemi tutmaya başlıyorum.Yapmam gereken işler oluyor,kütüphanede temizlik,masada düzen,evin her daim yenilenen işleri derken akşamına bitkin oluyorum.Son dönem yeni tarifler bile denemiyor(d)um hem üzerimdeki atalet,yoğunluk hem de pazarları başka şeylerle fazla hemhal olmam..Dün şükür bunu kırdım,kaç zamandır tarifini alıp deneyeceğim çörekleri denedim ardından da ne çorbası içsek konuşmaları geçtikten sonra bir kere sadece bezelyeden de çorba varmış diyecek kadar aklımda kalan,tarifine dair hiçbir bilgim olmadığı halde bezelye çorbası yapmış oldum.Aslında birkaç hatta bazen birçok deneme sonrası eklesem de bu çorba iyi sonuç verince bende bezelye zamanı kaçmadan yayınlayayım istedim.

Bezelye düşünce yaz geldi hissi olur bende halbuki çilekler,erikler en güzel habercidir.Birde annemin yıllar önce sık yaptığı orman kebabı vardı içinde bezelye olurdu ve çok severdim.Bizim evde genelde yemeği yapılır,kıymalısı ve bazen tavuklusu birde garnitür olarak sık tüketilir.Ama çorba olarak hiç denenmemişti.Kendimce çıkarımlar yaparak hızlıca birşeyler yaptım,beğenildi dilerim sizler de deneyince aynı beğenilere sahip olabilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun!

*Bu arada "Kremalı Bezelye Çorbası"diye adlandıracağım çorba için sofrada bu cümleyi kuran abim ve kardeşime gelsin bu başlık dedim:-)

Malzemeler:

  • 2 su bardağı bezelye
  • 3 su bardağı su
  • 1 paket süt kreması
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı tel şehriye
  • Tereyağ
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Su
Hazırlanışı

  1. Öncelikle bezelyeleri 3 su bardağı su ile bir tencereye koyun ve haşlayın.
  2. Haşlanan bezelyeleri içindeki suyu ile birlikte blendırdan geçirin.Hazır olduktan sonra onu bir kenarda bekletin.
  3. Başka bir tencere tereyağını,unu ve tel şehriyeyi koyup unun kokusu çıkana,pembeleşene kadar kavurun.
  4. Kavrulan unu tel süzgeçle karıştırırken blendırdan geçirdiğiniz bezelyenizi de yavaş yavaş karıştırın.
  5. Ardından 1-2 bardak su daha ekleyin.Bu kısımdaki su için kesin ölçü veremiyorum çünkü çorbanız çok katılaşmassa bu yetebilir ama katılaşırsa artırabilirsiniz.
  6. Kremayı ekleyin ve ardından göz kararı tuzunu da ekleyip bir taşım krema ile de kaynadıktan sonra çorbanız hazır olmuştur.

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...