29 Ekim 2010 Cuma

Kabaklı&Havuçlu Börek

Börek yemeyi çok özlemiştim!
İlk hasretliğimi Sarahlarda giderdim leziz börekler yedim hemde her gittiğimde ve nefislerdi!
Onlarda yaşadığım ramazanın fotoğrafları var en kısa zamanda buraya muhakkak ekleyeceğim bu sebeple fazla açıklama geçmeyeceğim,o yazıya kalsın.
Bir kerede kuzeydoğuya gitmiştik Colcester Ayşe hatunla tam da ramazandı.Son günler olmasına  rağmen orada Türklerin çalıştırdığı bir lokantada börek gördüm Ayşede tavsiye edince aldım.Diyeceksiniz ki Türkiye ile alakası var mı?Asla!
Kuru birşeydi bizim Türklerin böreği ama işte maksat nefs körelsin açma börek yapsalar daha iyi.
Neyse geldiğimden beri kantarın topuzunu kaçırmadan börek yiyorum ara ara.
Su böreği daha yemedim:)
Bir dahaki gidişime ilk günlerim için yufka götürmek niyetim buradan!

Geçen sene Sofra dergisinin verdiği Ramazan ve Bayram özel ekindeki bu böreği denedim sabah.
Sebze sevenler için çok nefis tavsiye edilir.

Malzemeler:

3 yumurta
Yarım litre süt(ben 250 gr daha ekledim,isteğe göre ekleyebilirsiniz.Çünkü bende bir dahakien birde yarım litre ile yapıp yetineceğim)
125 gr eritilmiş margarin(ben tereyağ kullandım)
4-5 adet orta boy kabak
2 adet havuç
250 gr rendelenmiş beyaz peynir(ben Lor kullandım)
Yarım demet dereotu
3 adet yufka
Tuz,karabiber,pulbiber

Hazırlanışı:

Yumurtayı bir kasede çırpın margarin ve sütü ilave edip karıştırın.Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş kabağın suyunu sıkıp ekleyin.Rendelenmiş havuç,beyaz peynir ve ince kıyılmış dereotunu ilave edip karıştırın.Yufkaları elinizle didikleyip karışımın içine katın.Tuz,karabiber ve pulbiber ekleyip bütün malzemeyi harmanlayın.Yağlanmış orta büyüklükte bir fırın kabının içine kabaklı harcı boşaltın ve bir spatula ile düzeltin.Üzerine pulbiber serpin önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin,ılındıktan sonra servis yapın.

Not:Açık söylemek gerekirse ufak hatalarım oldu özellikel nacizane tavsiyem kalın sevmiyorsanız ufak bir tepside yapmayın ve yufkalarınızı sakın benim gibi hızlı parçalamayın.Dikkatli ve tek katken bölüştürüp ekleyin.Eğer sizi kuru görünürse süt ekleyin ama bir dahakien not düştüğüm gibi yarım litre ile deneyeceğim.

16 Ekim 2010 Cumartesi

Mutfak Havlusu 3 yaşını devirmiş..Sahibesi geri dönmüş..Sonunda Tiramisu yapabilmiş vs vs...

Blogum 3 yılı devirdi..
Türkiye'ye döndüm..
Papatya hatun haklı olarak "birşeyler yaz"deyip durdu.
Betül abla artık blogda bahsedersin Londra'da ki hayatından dedi.
Okulum başladı ve fazlasıyla yoğun bir şekilde.
Hayatım işte deyip baktığım bir süratle akıp gidiyor.
Hergün birşeylere yetişeyim dedim.
Dil öğreneyim.
Makale okuyayım.
Bol bol kitap okumalıyım.
Dinlemeliyim.
Görmeliyim.
Bilmeliyim.
Düşünmeliyim.
***
Açıkçası oturup güzel bir tarif yazıp merhaba demeliyim derken hiçbirşeyi zihnimde toparlayamadığımı farkettim ve üstteki karmaşık ama bana göre iyiye yakın birşey çıktı.
Umarım ahvalimi anlatabilmişimdir.Bu sebeple zaten günlerdir yazamadım.En acısı ise her zaman bu çok sevdiğim blogumun sene-i devriyesini unutmam oldu(çünkü aslında 21 eylül'de 3 yıl bitti).Günler öncesinden düşünmüştüm şu gün diye ama o zamanlar öyle yoğundum ki unutmuşum gitmiş.Bu sırada yoğun baskısıyla bana "hadi tarif,yeni birşeyler ekle"ve "sayfayı güncelle" ve "git bir kek çırp"diyip bana baskı yapan ve iyi de yapan Papatya hatun'a teşekkürler..
***
Londraya gitmeden  önce ısrarla canım Tiramisu istiyor deyip durdum.Bir türlü de yapamadım.Kısmet dönüşe imiş.Dün akşam kekimi yaptım sabahda okula çıkmadan önce kremasını hazır edip sürdüm ve doğru okula.
Bu tiramisu bir nevi geçen 3 yıla gelsin.Aynı zamanda hayırlı olsun 3.yıl Mutfak Havlusu için!

Malzemeler:

4 yumurta
Yarım çay bardağından çok az sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı elenmiş un
Vanilya
Kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao(isterseniz 1 de ekleyebilirsiniz,isteğe göre)

Kreması:

1 litre süt
1 yumurta
5 çorba kaşığı un
200 gr labne(bir kutu)
2,5 çay bardağı tozşeker

Keki ıslatmak için:

1 tatlı kaşığı nescafe(ben 3 tatlı kaşığı filtre kahve koyup süzdürdüm,isteğe göre değişir)
1,5 su bardağı kaynar su
1 çorba kaşığı şeker


Hazırlanışı:

1)Yumurta ile şekeri krema kıvamına gelicek şekilde çırpın.Arkasından sıvıyağı,unu,kabartma tozunu,vanilyayı ve kakaoyu eleyin.Hazır olduktan sonra yağlanmış pandispanya kalıbınıza dökün ve önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlanmış fırına verin.
2)Kek hazır olunca ılıkken ortadan ikiye bölün ve soğumaya bırakın.
3)Krema için  sütü,yumurtayı,unu,şekeri tencereye alın ve iyice çırpın önceden sonrada ocağa koyun tencereyi karıştıra karıştıra pişirin.Krema piştikten sonra ılınmaya bırakın.
4)Krema ılınınca labneyi de ekleyip mikserin düşük ayarında yaklaşık 3-4 daika çırpın.
5)Keki ıslatın güzelce kahveli su ile ve yarım saat kadar bekletin.
6)Beklettiğiniz kekin arasına kremanın yarınısı güzelce yayın ve ardından diğer yarısı ile kapatın pastayı.Sonrada kalan kremayı dikkatle üzerine dökün ve yayın.Ardından üzerine kakao serpin elek ile.

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...