22 Temmuz 2009 Çarşamba

Güzel hava ve İrmikli çörekler

Hava çok güzel bugün,harika bir rüzgar balkondan baktığımda denizi pırıl pırıl parlatan güneşin hali ve berrak bir manzara..Sabahtan beri şöyle dışarı çıksam bir yerde kitap okusam deyip durdum ama bir türlü çıkamadım artık kısmet öğlene yada akşamüstüne diyelim yalnız çıkaiblen bugün muhakkak dışarı çıksın İstanbul bugün serin ve güzel tam benim sevdiğim hal serin ve yakmayan güneş!..
***
Geçtiğimiz pazartesi çocukluk arkadaşım Fatma çocukları annesi ve benim annem,kardeşim haliç kıyısına indik hep söylüyorduk ama birt türlü kısmet olmadı hazır annemde biraz toparlanmışken kös kös oturmayıda sevmediği içinde harika oldu onun adınada..Sahil güzel ve hava serindi hatta bir ara üşüdük bile diyebilirim işte oraya birşeyler hazırlarkan bu irmikli minik lezzetleri yaptım,hesapta ben poğaça yapıcaktım ve karakız köfte ama baktım teyzemin yolladığı peynirleri de kullanayım,aa hamura ekliyeyim bunu derken herkesin gerçekten beğendiği bir lezzet çıktı ortaya.Bundan önce de bir irmikli poğaça yapmıştım hatta arkadaşım fotoğraflarını çekmişti ama bir türlü bulamıyorum tarifi yazdığım kağıtı bu yüzden bu sefer gene kendimce birşeyler karıştırdım.

İrmikli köy peynirli minik çörekler


Malzemeler:


1 Su bardağı irmik
1 Su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 Yumurta(birinin sarısı ayırılıcak)
2 Kabartma tozu
2 Tatlı kaşığı şeker
Yaklaşık 2,5 su bardağı köy peyniri rendesi
aldığı kadar un


Üzerine:Ayırdığımız yumurta sarısı
susam

Hazırlanışı:

Un dışındaki bütün malzemeleri karıştırma kabına koyun ve iyice bir elinizle karıştırın bütün malzeme birbirine karıştıktan sonra azar azar unu ekleyin ve poğaça için olan yumuşaklığa gelince elinizde cevizden biraz büyükçe olacak şekilde yuvarlayıp hafif bastırın ve tepsiye dizin.Bu şekilde yapıp bittikten sonrada yumurta sarısını da sürün ve susamda üzerine ekledikten sonra fırına verin.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

Sonunda cheesecake yaptım ve geldim..

Bugün arkadaşım esra blogu neden güncellemiyorsun dediğinde bir sürü şey sıraladım..Sınavlardı önce o bitecekti ben blogta hızlanıcaktım ama sınavlarım bittiği gibi annemin rahatsızlığı ve aniden ameliyat edilmesiyle zaten kısmi bir şok hali ve sonrasında onun evde ıstırahat süreci.Ne birşeyle ilgilenecek zaman nede zaman olsa da hal mecal bıraktı..Hamdolsun biraz daha herşey toparlanınca ağız tatlanmasını uzun uzun zamandır yapacağım dediğim cheesecake ile yaptık hatta bu cheesecake için malzemeleri de sınavlarımın bitişine doğru eve stoklamıştım ve kararlıydım yapacağım diyordum ama o zaman yapamadım işte kısmet şükür ki annem biraz daha toparlanınca zaten tatil süresince mutfakta geçen zaman süresi zarfında ağzımızı da tatlaandırıcak bu lezzeti denedim ve güzelde oldu.İlk denemem için çok olumlu tepkiler aldım ki en son dışarda,güzelde bir yerde yediğim cheesecake'ten daha da güzel olmuş,tabi yanlı tepki gibi saymassanız benim yorumumu:)
,,,
Açıkçası ilk denememde önce bir sürü cheesecake yapımlarına baktım az çok belli bir hazırlanışı var ve herkesinkinde sadece birkaç farklılık var ama rutin olanlar aynı.Bende kendimce birşeyler yapmaya çalıştım hatta 3 yumurta çok mudur diyordum ama 3 yumurta koyarım genede derken akşam anneanneme çıktığımda gelirken yumurta alma niyetiylede çıkmıştım amma velakin geç dönünce evdeki 2 yumurta işimi gördü ve bence 2 yeterli oldu.Birde nişastayla mı,unla mı diye kararsız kalınca un da karar kıldım bakalım bir dahakine birde nişastayla deneyeceğim.Yalnız arkadaşlardan nişastayla yapan varsa önerilerini yada tadının nasıl olduğunu,farklı mı yada aynı mı gibi fikirlerini paylaşırlarsa çok memnun kalırım.
***
Bu arada Hz.Muhammed'in yani Peygamberimizin Miraca çıktığı bu özel günün tüm İslam alemine hayr ile gelmesini dilerim.Kandilin(m)iz mübarek olsun "Dua"ile daim olsun... Vişneli Cheesecake

Malzemeler:

2 Paket Burçak bisküvi
Yarım çay bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ(öyle dolu dolu değil yalnız)
2 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Paket krema
2 Vanilya
2 Kutu labne
1,5 Çorba kaşığı un

Vişneli sosu için:

1 Su bardağı vişne
2 Tatlı kaşığı mısır nişastası
1 Su bardağı vişne suyu
4 Çorba kaşığı şeker

Hazırlanışı:

Bisküvileri elinizide ufalayın tereyağıda ekleyin sonra sütü de ekleyin.Sonra iyice kıvama gelince alt tabanı yağlı kağıtla kaplanan ve kenar kısımları da yağlanan kelepçeli kalıbın önce alt kısmına sonrada kenarlarıda biraz kaplayacak şekilde elinizle yayın.Karıştırma kabında önce yumurta ve şekeri iyice çırpın krema kıvamına gelene kadar,sonra ayrı bir kapta süt kremasıyla vanilyayı katılaşıncaya kadar çırpın,ardından labneleri ekleyin ve gene çırptıktan sonra bu karışımı yumurtalı karışıma ekleyin.Son olarak unu da ekleyin bir kere daha çırpın ardından hazırladığınız bisküvili tabanın üzerine yavaş yavaş dökün.Kalıbı bir tepsinin içine koyun ve öyle fırına verin.Üzeri kızarıncaya kadar ve keki salladığınızda orta bir kıvama erişince fırından alın.Vişneli kısmı için de vişneleri doğrayın(isterseniz bütünde olur)üzerine şekeri de ekleyin,sonra vişne suyuyla nişastayı ezin ve vişnelerin üzerine ekleyin ocakta kıvama gelene kadar pişirin sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Cheesecake'n üzerine yavaş yavaş yayın sonra buzdolabına koyun ve 1 gece bekletin.

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...